Η ιστορία του μεγιστάνα Σαουδάραβα πρίγκιπα που συνελήφθη για διαφθορά

Η ιστορία του μεγιστάνα Σαουδάραβα πρίγκιπα που συνελήφθη για διαφθορά
epa06309385 (FILE) Prince Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Al Saud from Saudi Arabia leaves the Elysee Palace after a meeting with French President Nicolas Sarkozy, in Paris, France, 16 July 2008 (reissued 05 November 2017). According to reports prince Alwaleed Bin Talal is one of the eleven princes arrested on 04 November, along with other government ministers, in anti-corruption inquiry in Saudi Arabia. EPA/LUCAS DOLEGA

Ο ρόλος του επενδυτικού κολοσσού του Alwaleed bin Talal που απλώνει τα "δίχτυα" του από το Ριάντ ως τη Σίλικον Βάλεϊ.

Οι μετοχές της Kingdom Holding, της εταιρείας που ο Πρίγκιπας Alwaleed bin Talal μετέτρεψε σε παγκόσμια δύναμη, έπεσαν κατά 12% μέσα σε μόλις δύο ημέρες, αφότου ο γνωστός Σαουδάραβας πρίγκιπας συνελήφθη στα πλαίσια μιας επιχείρησης κατά της διαφθοράς.

Σε ανακοίνωσή του την Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είπε ότι «η έμπειρη ομάδα ανώτερων στελεχών παραμένει εστιασμένη στις ευθύνες της».

Και πάλι, όμως, η σύλληψη του Alwaleed, ιδρυτή και προέδρου της εταιρείας, είναι βέβαιο ότι θα αναστατώσει διοικητικά συμβούλια εταιρειών σε όλο τον κόσμο.

Η Kingdom Holding περιγράφει τον εαυτό της ως «κορυφαίο επενδυτή» στη Citigroup, ενώ η ιστοσελίδα της περιέχει φωτογραφίες συναντήσεων του Alwaleed με τον CEO της εταιρείας, Mike Corbat.

Ο πρίγκιπας βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής της Wall Street όταν έγινε ένας από τους βασικούς μετόχους της Citi το 1991. Αργότερα, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε ραγδαία πτώση της τιμής της μετοχής της τράπεζας, αύξησε το μερίδιό του σε μια δημόσια έκφραση εμπιστοσύνης προς αυτήν.

Η εταιρεία συμμετοχών του Alwaleed έχει τοποθετήσει χρήματα στον τεχνολογικό κλάδο, συσσωρεύοντας μερίδια στην Apple, την Twitter, τη Lyft και την κινεζική startup ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της.

Παράλληλα, η Kingdom Holding δραστηριοποιείται και στον ξενοδοχειακό κλάδο, έχοντας αγοράσει μερίδια στο Four Seasons, τη γαλλική πολυεθνική Accor, και τα πολυτελή brands Hotel George V και Savoy.

Ο Alwaleed, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου, πραγματοποίησε τις πρώτες επενδύσεις του σε ακίνητα και κατασκευές στη Σαουδική Αραβία. Από τότε, η εταιρεία του δίνει παραδοσιακά έμφαση στους δύο αυτούς κλάδους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας, Sheikh Saud Al Mojeb, δήλωσε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ότι «ο καθένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, και θα προστατευθούν τα νομικά δικαιώματα όλων».