Η ιστορία του μουσουλμάνου μαθητή που πήγε απ’ το αστυνομικό τμήμα στον Λευκό Οίκο

Η ιστορία του μουσουλμάνου μαθητή που πήγε απ’ το αστυνομικό τμήμα στον Λευκό Οίκο

Ο 14χρονος μαθητής συνελήφθη επειδή έφερε ψηφιακό ρολόι στο σχολείο, αλλά κατάφερε να κερδίσει τον Ομπάμα.

Η σχολική εργασία του 14χρονου Άχμεντ Μοχάμεντ κόντεψε να του στερήσει την… ελευθερία του. Όλα ξεκίνησαν όταν ο μαθητής έφερε μαζί του ένα αυτοσχέδιο ρολόι ως μέρος της εργασίας του το οποίο οι αρχές του σχολείου θεώρησαν πως επρόκειτο για βόμβα.

Ο μαθητής της τρίτης γυμνασίου, που φορούσε μια μπλούζα της NASA, απομακρύνθηκε από το σχολείο MacArthur σε χειροπέδες τη Δευτέρα γιατί έφτιαξε κάτι με σκοπό να εντυπωσιάσει τους νέους συμμαθητές και δασκάλους του. Η αστυνομία τον προσήγαγε στο τμήμα, πήρε τα δακτυλικά του αποτυπώματα και τον φωτογράφησε.

Η υπόθεση συζητήθηκε στο Διαδίκτυο και οι αστυνομικοί από το Τέξας που εμπλέκονται στην υπόθεση κατηγορούνται ότι ήταν αρκετά αυστηροί εξαιτίας των ισλαμοφοβικών τους αισθημάτων.

«Με έκαναν να αισθανθώ ότι δεν ήμουν άνθρωπος» είπε ο 14χρονος μαθητής, σε συνέντευξή του.

«Ο διευθυντής και οι αστυνομικοί με οδήγησαν σε ένα δωμάτιο όπου πέντε αστυνομικοί με ανέκριναν, μου έκαναν σωματικό έλεγχο, κατέσχεσαν τον υπολογιστή μου και την εφεύρεσή μου» περιέγραψε ο έφηβος στην εφημερίδα Dallas Morning News.

«Κατόπιν με οδήγησαν σε ένα κέντρο κράτησης ανηλίκων, όπου μου έκαναν σωματικό έλεγχο, μου πήραν τα δακτυλικά μου αποτυπώματα και τράβηξαν φωτογραφίες μου» συνέχισε ο 14χρονος, που παραχώρησε συνέντευξη στο δωμάτιό του, όπου το γραφείο είναι καλυμμένο με ηλεκτρικά καλώδια.

Ο μαθητής αφέθηκε ελεύθερος όταν ήρθαν οι γονείς του να τον πάρουν.

Όπως ήταν ανεμενόμενο, το περιστατικό προκάλεσε σάλο στα social media με το Twitter να έχει πάρει φωτιά και το hashtag #IStandWithAhmed να γίνεται ένα από τα πιο δημοφιλή και 600.000 άτομα να το παρακολουθούν, πολλά από αυτά ασκώντας κριτική στο τοπικό σχολικό σύστημα και την αστυνομία, ενώ κέρδισε μια προσωπική πρόσκληση από τον Αμερικανό και ακόμη μία από τον ιδρυτή του Facebook να επισκεφθεί τα γραφεία του στην Καλιφόρνια.

«Ωραίο ρολόι, Άχμεντ. Θες να το φέρεις στο Λευκό Οίκο; Θα έπρεπε να εμπνεύσουμε περισσότερα παιδιά σαν κι εσένα να ενδιαφερθούν για τις επιστήμες. Αυτό κάνει την Αμερική σπουδαία,» είπε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος Ομπάμα.

Το γραφείο του προέδρου προσκάλεσε τον Μοχάμεντ να συμμετάσχει στην μηνιαία «βραδιά αστρονομίας» με αστροναύτες της NASA και άλλα νεαρά άτομα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους, ο οποίος πρόσθεσε ότι «στη περίπτωση αυτή, είναι προφανές ότι τουλάχιστον μερικοί από τους δασκάλους του Άχμεντ απέτυχαν στο ρόλο τους. Είναι κρίμα.»

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ επίσης προσκάλεσε τον έφηβο να επισκεφθεί την εταιρεία του στην Καλιφόρνια. «Το να έχει κανείς τις δεξιότητες και τη φιλοδοξία να χτίσει κάτι ωραίο θα έπρεπε να οδηγήσει σε επικρότηση, όχι σε σύλληψη. Το μέλλον ανήκει σε άτομα σαν τον Άχμεντ,» έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στην σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο…