Η JP Morgan χρηματοδοτεί την πώληση των κόκκινων δανείων ιταλικής τράπεζας

Η JP Morgan χρηματοδοτεί την πώληση των κόκκινων δανείων ιταλικής τράπεζας
Photo:

Δάνειο ύψους 7 δισεκ. ευρώ, στον φορέα που θα αγοράσει «κόκκινα» δάνεια της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας θα δώσει η JP Morgan. 

Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan είναι διατεθειμένη να δώσει βραχυχρόνιο δάνειο, ύψους 7 δισεκ. ευρώ, στον φορέα-όχημα που θα αγοράσει «κόκκινα» δάνεια της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, Monte dei Paschi di Siena, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero. To δημοσίευμα, που δεν αναφέρει πηγές, σημειώνει ότι η Monte dei Paschi αναμένεται να πουλήσει κόκκινα δάνεια ύψους 26,6 δισεκ. ευρώ στον φορέα-όχημα, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει την αγορά με την έκδοση ομολόγων που θα έχουν ως εγγύηση τα μη εξυπηρετούμενα αυτά δάνεια.

Το ιταλικό ταμείο διάσωσης τραπεζών, Atlante, θα αγοράσει την πιο ριψοκίνδυνη μερίδα των νέων ομολόγων, ενώ η ανώτερη μερίδα τους, αξίας 7 δισεκ. ευρώ, θα ωφεληθεί από μία κρατική εγγύηση που χρειάζεται 4-6 μήνες για να δοθεί. Το δάνειο της JP Morgan θα επιτρέψει να προχωρήσει η συναλλαγή, ενώ θα ρυθμίζεται η έκδοση των τιτλοποιημένων ομολόγων.

Η μετοχή της Monte dei Paschi αυξήθηκε σχεδόν 5% το πρωί στο χρηματιστήριο, σημειώνοντας καλύτερη επίδοση από τον γενικό δείκτη καθώς και τον τραπεζικό δείκτη. Η Il Messaggero ανέφερε ότι τα δάνεια, την αξία των οποίων η Monte dei Paschi έχει μειώσει κατά 63,3%, θα πουληθούν με έκπτωση 70%, οδηγώντας σε ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 4 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι σύμβουλοι της ιταλικής τράπεζας, UBS και Citi, έχουν επικοινωνήσει με περίπου 15 διεθνείς τράπεζες που θα ήταν διατεθειμένες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους σε μία ανακεφαλαιοποίηση.