Η κακοκαιρία θα «θερμάνει» την  αγορά

Η κακοκαιρία θα «θερμάνει» την  αγορά
Κόσμος επισκέπτεται την Ερμού για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα και για να παρακολουθήσει υπαίθριους μουσικούς , Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Οι υψηλές θερμοκρασίες «πάγωσαν» τους τζίρους των καταστημάτων. Τι λένε στο Fortune Greece οι επιχειρηματίες.

Να φύγει ο Οκτώβρης μπας και δουν καμία άσπρη μέρα στα ταμεία τους περιμένουν οι καταστηματάρχες αφού ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου δεν θύμιζε σε τίποτα την εποχή του. Τι και αν είχαν στολίσει τις βιτρίνες με φθινοπωρινά από τέλη Αυγούστου, οι ηλιόλουστες μέρες του Οκτωβρίου και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν προδιάθεσαν τους Έλληνες για ανανέωση της γκαρνταρόμπας τους, αλλά για … μπάνια στη θάλασσα. Ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στους κλάδους της ένδυσης – υπόδησης να βρεθούν αντιμέτωποι με αναιμικούς τζίρους την ώρα που οι οικονομικές τους υποχρεώσεις «τρέχουν».

Γνωστές εταιρείες ρούχων και υποδημάτων αναφέρουν στο fortunegreece.com ότι η πτώση στους τζίρους το δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2019 άγγιξε το 40%. Ειδικότερα, η μέση πτώση τον Οκτώβρη ήταν 15%, με τα χαμηλότερης αξίας ρούχα να αντιστέκονται σθεναρά και να παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 3%. Ακόμη όμως και αν πέσει αισθητά η θερμοκρασία τον Νοέμβριο οι έμποροι εκφράζουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο οι τελευταίοι μήνες του χρόνου θα είναι ικανοί να καλύψουν τη χασούρα.

«Λόγω της διαφοροποίησης του κλίματος για την  εποχή υπάρχουν αγορές που υστερούν συγκριτικά με άλλες. Παρά τις όποιες διακυμάνσεις, η εκτίμησή μου είναι ότι η αγορά θα κλείσει φέτος στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή κοντά στο +1% με 2%» τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής.

Τα δεκαήμερα προσφορών σκοτώνουν την αγορά

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο  Ιωσήφ Κολλάρος, Πρόεδρος της Calin A.E., η οποία διαχειρίζεται τα διεθνή brands του ιταλικού ομίλου Calzedonia στη χώρα μας (Tezenis, Falconeri και Intimissimi) λέγοντας πως η κινητικότητα, σε ότι αφορά τις αγορές, είναι αμυδρή και επηρεάζει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό όλους τους εμπόρους. «Αν ο πελάτης δεν αγοράσει ρούχα, δεν θα αγοράσει παπούτσια, ούτε και καλσόν. Συγκριτικά με πέρυσι που είχαμε έναν δυνατό Οκτώβριο και έναν κακό Νοέμβριο αναμένουμε ότι φέτος θα συμβεί το αντίστροφο» λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο δεκαήμερο εκπτώσεων που αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου ο κ. Κολλάρος θεωρεί ότι θα δώσει μια μικρή ανάσα στην αγορά, όμως ταυτόχρονα της δημιουργεί προβλήματα καθώς διαταράσσει τον τρόπο λειτουργίας της. “Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα καταργηθούν τα δεκαήμερα εκπτώσεων. Δεν έχει κανένα νόημα να πουλάμε 6 μήνες το χρόνο με εκπτώσεις. Δυστυχώς πολλές επιχειρήσεις τετραπλασιάζουν τις τιμές στις εκπτωτικές περιόδους και παραπλανούν τον καταναλωτή προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν οι ίδιοι απώλειες” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κολλάρος. Διευκρινίζει δε πως οι εκπτώσεις γίνονται σε επιλεγμένα εποχικά είδη και αφορούν σπασμένα νούμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι εμπορικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

– Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.

– Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

– Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Επιπρόσθετα, οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης, που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ζουν για την Black Friday και την Cyber Monday

Καλά είναι τα νέα από το μέτωπο των ηλεκτρονικών ειδών αφού απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες από την επίσημη έναρξη της ορμώμενης εξ Αμερικής, Black Friday την οποία οι Έλληνες καταναλωτές τιμούν δεόντως, καθώς την αξιοποιούν για να αποκτήσουν τα αγαπημένα τους ηλεκτρονικά gadgets και τις υψηλού κόστους ηλεκτρικές συσκευές στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Η Black Friday, φέτος πέφτει στις 22 Νοεμβρίου και η Cyber Monday στις 25 Νοεμβρίου, δύο σημαντικές ημερομηνίες για την αγορά που αναμένεται να τονώσουν, τόσο το πεσμένο ηθικό, όσο και τις ισχνές πωλήσεις της. Βέβαια για πολλούς επιχειρηματίες η Cyber Monday δεν παρουσιάζει την ίδια δυναμική και αυτός είναι ο λόγος που την χαρακτηρίζουν ως “πεθαμένη” προωθητική ενέργεια, αφού τα καλά προϊόντα έχουν γίνει ανάρπαστα λίγες ημέρες νωρίτερα.

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Γεράρδος, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της ΠΛΑΙΣΙΟ Computers η Black Friday έχει εδραιωθεί στην ελληνική αγορά και ο καταναλωτής είναι προετοιμασμένος για τις αγορές που θα πραγματοποιήσει, έχοντας ήδη κάνει την έρευνά του μέσω διαδικτύου.

“Οι μεγάλες αγορές από άποψη τιμής γίνονται πλέον τον Νοέμβριο και όχι τα Χριστούγεννα όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Τα τρία τελευταία χρόνια που το ΠΛΑΙΣΙΟ συμμετέχει στην Black Friday τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Πέρυσι οι πωλήσεις ήταν 50% πάνω σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ ήταν σχεδόν 5 φορές πάνω από το συνολικό τζίρο” τονίζει .

Όσο για τα ποσοστά των εκπτώσεων αυτά θα κυμανθούν από 25% έως 70% δελεάζοντας τους καταναλωτές να βάλουν πρόθυμα το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν gadgets, τηλεοράσεις και έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές. Όμως ο κ. Γεράρδος προειδοποιεί ότι όταν πραγματοποιείται συγκεντρωμένος τζίρος σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι μη υγιής εξέλιξη για το εμπόριο.