Η καλύτερη στιγμή για να ψάξετε για επενδυτές

Η καλύτερη στιγμή για να ψάξετε για επενδυτές

Πρέπει να κυνηγάτε την κατάλληλη ευκαιρία, ιδιαίτερα όταν δεν την έχετε και τόσο ανάγκη.

του Ντέιβιντ Στάινμπεργκ

Η αγορά σήμερα είναι σχιζοφρενική, με τους επενδυτές σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια να ανυπομονούν να ρίξουν χρήμα στο επόμενο ‘big thing’ ενώ την ίδια στιγμή κινούνται με προσοχή και επιφυλακτικότητα.

Η εύρεση επενδυτών δεν είναι εύκολη, αλλά είναι τρομερά σημαντική. Είτε ψάχνετε για τον άγγελο-επενδυτή σας, είτε για μια μεγάλη εταιρεία venture capital, η επιχειρηματική σας επιτυχία θα καθοριστεί από την ικανότητά σας να συγκεντρώσετε χρήματα από τους κατάλληλους επενδυτές.

Αν αναζητάτε τον πρώτο εξωτερικό επενδυτή σας, η καλύτερη στιγμή για να τον προσεγγίσετε είναι αφότου έχετε εξασφαλίσει την ύπαρξη ενός στοιχειωδώς βιώσιμου προϊόντος ώστε να είστε σε θέση να επιδείξετε την αξία της ιδέας σας. Κάθε γύρος χρηματοδότησης θα πρέπει να ωθεί την εταιρεία σας από το ένα σύνολο επιτευγμάτων στο άλλο, και αυτό το μοτίβο θα διατηρηθεί ώσπου να μην εξαρτάστε πλέον από το επενδυτικό κεφάλαιο.

Είναι θεμελιώδες για τον επιχειρηματία να κάνει την πρώτη επαφή με το ιδιωτικό κεφάλαιο και τους επενδυτές περίπου 12 μήνες πριν η επιχείρησή του χρειαστεί πραγματικά την επένδυση για να περάσει στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης.

Αν είστε μια εταιρεία που αναπτύσσεται και αναζητάτε κεφάλαιο, η θεωρία μου είναι να πηγαίνετε και να το συγκεντρώνετε όταν δεν το χρειάζεστε πραγματικά. Όταν δεν χρειάζεστε κεφάλαιο, είναι ευκολότερο να το προσελκύσετε. Η αυτοπεποίθηση και η άνεση θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας προτού καν παρουσιαστεί η ανάγκη γι’ αυτό.

Το κλειδί είναι να έχετε αποδείξεις ότι η ιδέα σας στέκει, αν είστε μια startup, και ότι διαθέτετε δυναμικό κερδοφορίας αν βρίσκεστε σε επόμενο στάδιο. Μην ξεχνάτε ότι οι επενδυτές χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της εταιρείας σας, και όχι αυτό που έχετε ήδη πετύχει. Όμως, τα προηγούμενα επιτεύγματά σας θα είναι το κλειδί όταν οι επενδυτές αποφασίσουν αν αξίζετε το ρίσκο που πρόκειται να αναλάβουν. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος στιγμή να προσεγγίσετε έναν επενδυτή, αρκεί να είστε συγκεντρωμένος στον στόχο προσέλκυσης της επένδυσης.

Πηγή: Fortune.com