Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δημιούργησε ακόμη μια κρίση στον χώρο των cryptos

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δημιούργησε ακόμη μια κρίση στον χώρο των cryptos
11 July 2022, Baden-Wuerttemberg, Rottweil: The logo of the USDC stablecoin can be seen on the screen of a computer in an office. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Το stablecoin της Circle έσπασε την πρόσδεσή του στο δολάριο με ισοτιμία 1-προς-1 και διαπραγματευόταν γύρω από το όριο των 90 σεντ.

Η Coinbase προσπάθησε να διασώσει τη Circle προσφέροντας πιστωτική γραμμή, ώστε να σταθεροποιήσει το stablecoin της.

Οι λεπτομέρειες της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και ο αντίκτυπός της δεν έχουν καταγραφεί στην ολότητά τους. Μία πτυχή που μόλις χθες έγινε γνωστή είναι η προσπάθεια της Coinbase να διασώσει την Circle, αφότου το stableoin USDC έσπασε την πρόσδεσή του στο δολάριο.

Αυτό συνέβη μετά την είδηση ότι 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τις καταθέσεις της Circle ήταν εγκλωβισμένα στη χρεοκοπημένη τράπεζα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η Circle έστειλε οδηγίες για να μεταφερθούν τα κεφάλαιά της τη μοιραία Παρασκευή, αλλά η τράπεζα κατέρρευσε πριν ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Αυτό έφερε την Circle στην ίδια θέση με εκατοντάδες άλλους πελάτες της Silicon Valley Bank που πέρασαν τρεις αγωνιώδεις ημέρες χωρίς να γνωρίζουν τι θα γινόταν με τις καταθέσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόλο που τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια των καταθέσεων στην Silicon Valley Bank αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 10% των συνολικών αποθεματικών καταθέσεων της Circle, η είδηση οδήγησε τους πανικόβλητους επενδυτές να πουλήσουν το USDC. Το αποτέλεσμα; Το stablecoin έσπασε την πρόσδεσή του στο δολάριο με ισοτιμία 1-προς-1 και διαπραγματευόταν γύρω από το όριο των 90 σεντ.

Την ίδια στιγμή, η Circle προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να καθησυχάσει τις αγορές ότι το stablecoin της εξακολουθούσε να αξίζει ένα δολάριο. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η αμερικάνικη έκδοση του Fortune, η Coinbase προσέφερε μια άμεση πιστωτική γραμμή στη Circle που θα εγγυόταν πλήρη ρευστότητα για τα αποθεματικά του USDC και θα εξασφάλιζε ότι το stablecoin θα μπορούσε να μετατραπεί σε δολάρια ΗΠΑ αμέσως μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι εταιρείες ήταν στα πρόθυρα να ανακοινώσουν την πιστωτική διευκόλυνση, αλλά εντωμεταξύ παρενέβησαν οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές και έτσι υποχώρησε η αίσθηση της κρίσης. Η Circle αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, αλλά δεν διέψευσε το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση υπογραμμίζει το πώς κάποιοι δρώντες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων διέθεταν την ωριμότητα ώστε να αναλάβουν δράση με στόχο να αποτρέψουν μια τραπεζική κρίση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να αναδείξουν τον κλάδο του crypto ως τον «κακό» της τρέχουσας κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: