Η κατασκευή κατοικιών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μειωθεί κατά 35% σε 2 χρόνια

Η κατασκευή κατοικιών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μειωθεί κατά 35% σε 2 χρόνια
Photo: AFP
Στην Ευρώπη οι κατασκευές αναμένεται να μειωθούν κατά 13% το 2026 σε σύγκριση με το 2023.

Η κατασκευή κατοικιών στη Γερμανία αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο τα επόμενα χρόνια, καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν «σφιχτές» και το κόστος των οικοδομικών υλικών ανεβαίνει, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Ifo που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Οι ολοκληρώσεις κατοικιών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να μειωθούν κατά 35% έως το 2026 σε σύγκριση με το 2023.

Όπως σημειώνεται, η κατασκευή νέων κατοικιών στη Γερμανία συχνά δεν είναι πλέον δυνατή λόγω της απότομης αύξησης του κόστους κατασκευής και χρηματοδότησης.

«Η συνεπαγόμενη μείωση του αριθμού των εγκρίσεων δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για τα επόμενα χρόνια» σημειώνει η έκθεση, καλώντας τους πολιτικούς να βελτιώσουν τις συνθήκες για επενδύσεις στην κατασκευή νέων κατοικιών.

Στην Ευρώπη οι κατασκευές αναμένεται να μειωθούν κατά 13% το 2026 σε σύγκριση με το 2023 -ή κατά 1,5 εκατομμύριο μονάδες λιγότερες- με τις συνολικές επενδύσεις σε νέες κατοικίες να μειώνονται κατά 6,4%, σύμφωνα με το Ifo.

Η Σουηδία, η Γαλλία και η Δανία αναμένεται επίσης να έχουν πτώση των κατασκευών, κατά 47%, 22% και 19% αντίστοιχα, αλλά καλύτερα σημάδια έρχονται από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις ενάρξεις να αναμένεται να αυξηθούν κατά 14% και 12% η καθεμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: