Οι κάθετες φάρμες που χωράνε ακόμη και σε ένα κοντέινερ

Οι κάθετες φάρμες που χωράνε ακόμη και σε ένα κοντέινερ

Ο αδερφός του Έλον Μασκ έχει ήδη βάλει στόχο να αστικοποιήσει τη γεωργική παραγωγή.

Ο επιχειρηματίας Κίμπαλ Μασκ – ναι, πρόκειται για τον νεότερο αδερφό του Έλον Μασκ – προσπαθεί να …καλλιεργήσει διάφορα πράγματα μέσα στο παλιό εργοστάσιο Pfizer στο Μπρούκλιν. Μεταξύ άλλων: μια νέα γεωργική επιχείρηση, πολλά λαχανικά, και την επόμενη γενιά νέων αγροτών.

Ξεκινώντας από το ερχόμενο φθινόπωρο, αυτός και ο Τομπίας Πεγκς σχεδιάσουν να ξεκινήσουν ένα νέο πρόγραμμα incubator αστικής γεωργίας, με την ονομασία Square Roots. Ο Μασκ αναφέρει στο Business Insider ότι θα δώσει σε νέους επιχειρηματίες τεχνολογίας τροφίμων χώρο για να αναπτύξουν και να επιταχύνουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους στον κλάδο της κάθετης γεωργίας.

Οι Μασκ και Πεγκς θα δημιουργήσουν κάθετες φάρμες μέσα σε κοντέινερ, τα οποία θα στεγάζονται στο παλιό κτίριο της Pfizer.

Τα κοντέινερ θα περιέχουν σειρές οργανικών λαχανικών, και την κάθε μινι-φάρμα θα τη διαχειρίζεται ένας νέος επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται για την κάθετη γεωργία.

«Πρόκειται για ανθρώπους που μόλις τώρα ξεκινάνε το επιχειρηματικό τους ταξίδι» λέει ο Πεγκς. «Θα αποκτήσουν μαζί μας την εμπειρία, από πρώτο χέρι, της διοίκησης μιας επιχείρησης κάθετης γεωργίας. Και είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε να αναδειχθούν σε μελλοντικούς ηγέτες στα τρόφιμα, όπου κι αν τους οδηγήσει αυτό το ταξίδι».

Οι Μασκ και Πεγκς αναζητούν δέκα επιχειρηματίες για να ξεκινήσουν το πρόγραμμα, ο καθένας εκ των οποίων θα λάβει ένα περιβόλι σε κοντέινερ για έναν χρόνο. Θα αποκτήσουν 24ωρη πρόσβαση στο κοντέινέρ τους, και θα τους επιτραπεί να πουλάνε οτιδήποτε αποφασίσουν να καλλιεργούν εκεί. Οι επιχειρηματίες, οι οποίοι πρέπει να κάνουν αίτηση και να παρουσιάσουν το εταιρικό τους concept, θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν από το δίκτυο μεντόρων των Μασκ και Πεγκς.

Η Square Roots θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία η οποία έχει αναπτυχθεί από τις νεοφυείς επιχειρήσεις κάθετης γεωργίας Freight Farms και ZipGrow. Τα φυτά που θα καλλιεργούνται στα κοντέινερ – από μαρούλι μέχρι βασιλικό – θα έχουν τις ρίζες τους σε νερό και όχι σε χώμα, και θα αναπτύσσονται με τη βοήθεια φωτισμού LED.