Η Κίνα έχει ένα εμβόλιο μίας δόσης κατά του COVID-19 που είναι 65% αποτελεσματικό

Η Κίνα έχει ένα εμβόλιο μίας δόσης κατά του COVID-19 που είναι 65% αποτελεσματικό
epa08944710 Members of the Butantan Institute work on the Coronavac vaccine in Sao Paulo, Brazil, 15 January 2021 (issued 17 January 2021). A team of more than 370 people works around the clock in the inspection, packaging and labeling of Coronavac, the vaccine developed by Chinese laboratory Sinovac and the Butantan Institute, which, due to having six million doses ready, is the only option if they want to start vaccination in Brazil. Coronavac and the Oxford vaccine received the endorsement of the National Sanitary Surveillance Agency (Anvisa, regulator) on 17 January 2021 to be used in an emergency in the country, but Brazil only has doses of the Chinese antidote, which has a 50.4 percent effective and so far is the only option with which immunization can be started. EPA/Fernando Bizerra Jr Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μία κινεζική εταιρεία εμβολίων μπορεί να έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στη διανομή των εμβολίων της σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

του Grady McGregor

Η Κίνα ενδέχεται να έχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο μίας δόσης κατά του COVID-19.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας του Πακιστάν, Faisal Sultan, ανακοίνωσε στο Twitter ότι το εμβόλιο κατά του COVID-19 της κινεζικής εταιρείας εμβολίων Cansino Biologic ήταν 65,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων του ιού και 90,1% αποτελεσματικό στην πρόληψη κρουσμάτων όπου ο ασθενής νοσεί σοβαρά.

Ο Sultan είπε ότι ο αριθμός βασίστηκε σε ανάλυση πολλαπλών χωρών των κλινικών δοκιμών της Φάσης III του εμβολίου της Cansino. Οι δοκιμές στο Πακιστάν με 30.000 συμμετέχοντες έδειξαν ελαφρώς καλύτερα ποσοστά προστασίας – 74,8% προστασία έναντι συπτωματικών περιπτώσεων και 100% προστασία έναντι σοβαρών λοιμώξεων. Εκτός από το Πακιστάν, η Cansino έχει δοκιμάσει το εμβόλιο στο Μεξικό, τη Χιλή και την Αργεντινή.

Ούτε η πακιστανική κυβέρνηση ούτε η Cansino δημοσίευσαν περαιτέρω στοιχεία ή σχολίασαν το ποσοστό της αποτελεσματικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι η Cansino, όπως και οι άλλες κινεζικής εταιρείες παρασκευής εμβολίων Sinopharm και Sinovac, δίνουν προς δημοσίευση ελάχιστα δεδομένα πέρα από τα κύρια στοιχεία αποτελεσματικότητας. Η Cansino δεν απάντησε σε αίτημα του Fortune για σχόλιο.

Το εμβόλιο της Cansino βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία παρασκευής του εμβολίου μέσω ιού-φορέα που χρησιμοποιεί η Johnson & Johnson για το δικό της εμβόλιο μίας δόσης. Το ποσοστό αποτελεσματικότητας 65% της Cansino εμφανίζεται επίσης στο ίδιο επίπεδο με το ποσοστό αποτελεσματικότητας 66% της Johnson & Johnson. Το ποσοστό αποτελεσματικότητας 65% της Cansino θα υπερβεί το προτεινόμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 50%, αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τα ποσοστά αποτελεσματικότητας 94% και 95% που δημοσιεύτηκαν από τη Moderna και την Pfizer, αντίστοιχα.

Όπως και το εμβόλιο μίας δόσης της J&J, έτσι και η Cansino μπορεί να έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στη διανομή των εμβολίων της σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA από την Pfizer και τη Moderna, το εμβόλιο της Cansino δεν απαιτεί αποθήκευση σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Μπορεί να μεταφερθεί υπό κανονικές θερμοκρασίες ψύξης (2 έως 8 βαθμούς Κελσίου). Η χορήγησή του σε μία δόση θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες διανομής εμβολίων σε περισσότερες αγροτικές περιοχές, όπου μπορεί να είναι δύσκολο να σταλούν προμήθειες και να οργανωθούν ραντεβού παρακολούθησης.

Πηγή: fortune.com