Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης της CFO της Huawei

Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης της CFO της Huawei
epa07211367 (FILE) - Meng Wanzhou, Chief Financial Officer of Huawei, attends the VTB Capital's 'RUSSIA CALLING' investment forum in Moscow, Russia, 02 October 2014 (reissued 06 December 2018). Meng Wanzhou has been arrested in Canada at the request of US authorities. According to US media reports, Meng Wanzhou was detained for potential US sanction violations. EPA/MAXIM SHIPENKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς καταχράστηκαν τη διμερή συνθήκη έκδοσης και αυθαιρέτως χρησιμοποίησαν αναγκαστικά μέτρα σε βάρος Κινέζας υπηκόου, τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα επανέλαβε σήμερα το αίτημά της προς τις ΗΠΑ να αποσύρει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος της οικονομικής διευθύντριας Μενγκ Ουάνγκζου και το αίτημα για την έκδοσή της από τον Καναδά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι η θέση της Κίνας για το θέμα αυτό είναι σαφής και σταθερή, καλώντας την καναδική πλευρά να απελευθερώσει τη Μενγκ και να της επιτρέψει να επιστρέψει στην Κίνα με ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς καταχράστηκαν τη διμερή συνθήκη έκδοσης και αυθαιρέτως χρησιμοποίησαν αναγκαστικά μέτρα σε βάρος Κινέζας υπηκόου, παραβιάζοντας σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Γκενγκ, αυτό αποτελεί «σοβαρό πολιτικό ζήτημα».