Η Κίνα κηρύσσει πόλεμο στο «απαγορευμένο παιχνίδι» του γκολφ

Η Κίνα κηρύσσει πόλεμο στο «απαγορευμένο παιχνίδι» του γκολφ

Δεν υπάρχουν Κινέζοι παίκτες που να συμμετέχουν στο The Masters αυτή την εβδομάδα και ίσως αυτό είναι σωστό.

Στις 30 Μαρτίου, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο 66 «παράνομων» γηπέδων γκολφ – περίπου το 10% του συνόλου των γηπέδων στη χώρα – σε μια προφανή προσπάθεια να αρχίσει η επιβολή μιας επί σειρά ετών παραμελημένης απαγόρευσης που σχετίζεται με την κατασκευή γηπέδων γκολφ.

Την επόμενη ημέρα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ένας από τους ανώτερους υπαλλήλους του τέθηκε υπό έρευνα για «συμμετοχή σε εκδήλωση γκολφ της εταιρείας», κατά παράβαση των «οκτώ κανόνων» του προέδρου Ξι Τζινπίνγκ περί αποφυγής της προκλητικής διαβίωσης από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στην Κίνα, η θέση «υπό έρευνα» είναι ισοδύναμη με την ενοχή. Από τότε που άρχισε η φαινομενικά αδιάκοπη εκστρατεία κατά της διαφθοράς πριν από περισσότερο από δύο χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλων σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης έχουν τεθεί στο στόχαστρο.

Τα μεγαλύτερα ονόματα που παγιδεύονται στον ιστό ονομάζονται «τίγρεις». Αυτό δεν είναι μια αναφορά στο γκολφ, αλλά η σημερινή καταστολή στην Κίνα για το συγκεκριμένο άθλημα έχει καταδείξει πόσο διάχυτη και απρόβλεπτη έχει γίνει η σταυροφορία του Ξι.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί.

Η κατασκευή και η συντήρηση των γηπέδων γκολφ είναι ιδιαίτερα ακριβή. Η Κίνα κατέχει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά μόνο το 7% του γλυκού νερού και το 9% της καλλιεργήσιμης γης, το ένα πέμπτο της οποίας είναι μολυσμένο.

Το γκολφ παραμένει απαγορευτικά ακριβό στην Κίνα (ένα από τα πράγματα για τα οποία είχε δίκιο ο Μάο) και έχει αποκτήσει τη φήμη μιας ελιτίστικης επιδίωξης. Σε μια χώρα 700 εκατομμυρίων αγροτών, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στο παιχνίδι.

Αυτό το μικρό ποσοστό δεν πρέπει να περιλαμβάνει κανένα πρόσωπο που συντηρείται από το μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου, αλλά αυτό συνέβαινε συχνά όλα αυτά τα χρόνια. Στην καλύτερη περίπτωση, ο πληθυσμός αντιμετωπίζει αυτούς τους γραφειοκράτες ως αποκομμένους από την πραγματικότητα. Στη χειρότερη, θεωρεί ότι είναι εντελώς διεφθαρμένοι.

Στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, τη γενέτειρα του γκολφ στη σύγχρονη Κίνα, έχει συσταθεί μια ερευνητική ομάδα για να εντοπίσει τους υπαλλήλους που έλαβαν μέρος σε οποιαδήποτε από τις εννέα δραστηριότητες που σχετίζονται με το γκολφ. Υπάρχει ακόμη και δημόσια τηλεφωνική γραμμή για την αναφορά πιθανών παραβιάσεων αυτών των απαγορεύσεων.

Το αντικείμενο της καταστολής και απαγόρευσης του γκολφ φαίνεται να μη σχετίζεται μόνο με την ύπαρξη των γηπέδων γκολφ, αλλά και με τις επιπτώσεις της χρήσης τους στην καλλιεργήσιμη γη και τους υδάτινους πόρους.

Πρόκειται για σοβαρές ανησυχίες, ιδίως στην Κίνα, αλλά ποιος ξέρει αν το κλείσιμο των γηπέδων θα αντιμετωπίσει πραγματικά αυτά τα σοβαρά ζητήματα ή απλά θα δώσει τροφή για τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσα από τα 66 γήπεδα που βρίσκονται στη λίστα της κυβέρνησης θα κλείσουν και θα παραμείνουν κλειστά. Και θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί η γη των γηπέδων που θα κλείσουνε στα επόμενα πέντε χρόνια από σήμερα.