Η Κίνα θέτει στόχο εμβολιασμού μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε 5 μήνες. Μπορεί να τον επιτύχει;

Η Κίνα θέτει στόχο εμβολιασμού μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε 5 μήνες. Μπορεί να τον επιτύχει;
epa08693068 People work at a laboratory of Sinovac Biotech during a government-organized media visiting in Beijing, China, 24 September 2020. Sinovac is a Chinese vaccine maker that is developing the COVID-19 vaccine candidate called CoronaVac. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν για γενική διανομή τα εμβόλια κατά του COVID-19 από την κρατική εταιρεία Sinopharm και την ιδιωτική εταιρεία Sinovac.

του Grady McGregor

Τη Δευτέρα, ο κορυφαίος αξιωματούχος υγείας της Κίνας για τον COVID-19 ανακοίνωσε ότι η Κίνα σκοπεύει να εμβολιάσει το 40% των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί τον πρώτο δηλωμένο στόχο εμβολιασμού της Κίνας και θα απαιτήσει σημαντική αύξηση στην κατανομή των εμβολίων, καθώς η εμβολιαστική εκστρατεία της υστερεί προς το παρόν σε σύγκριση με τις εμβολιαστικές εκστρατείες στις  ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Zhong Nanshan, επιδημιολόγος και επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τον COVID-19 στην Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, έθεσε τον φιλόδοξο στόχο τη Δευτέρα σε μια ομάδα που συγκλήθηκε από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Brookings Institution και το Πανεπιστήμιο Tsinghua. Την Τρίτη, ο Zhong διευκρίνισε στο Reuters ότι η Κίνα είναι πιο πιθανό να επιτύχει τον στόχο του 40% έως τα τέλη Ιουλίου, αφού ληφθούν υπόψη οι άνθρωποι που δεν θα θελήσουν να εμβολιαστούν.

Είτε πρόκειται για τον Ιούνιο είτε για τον Ιούλιο, ο στόχος του 40% θα απαιτήσει από την Κίνα να χορηγήσει εμβόλια σε περίπου 560 εκατομμύρια ανθρώπους τους επόμενους μήνες και να αυξήσει δραματικά τις τρέχουσες προσπάθειες διανομής τους.

Από τις 28 Φεβρουαρίου, η Κίνα έχει χορηγήσει 52 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον COVID-19, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 3,56 δόσεις ανά 100 άτομα, δήλωσε ο Zhong.

Οι ΗΠΑ, αντίθετα, έχουν χορηγήσει σχεδόν 77 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, δηλαδή πάνω από 23 δόσεις ανά 100 άτομα. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει χορηγήσει πάνω από 8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, που ισούνται με περίπου 90 δόσεις ανά 100 άτομα.

Κινέζοι αξιωματούχοι αποδίδουν την κάπως αργή διαδικασία της Κίνας στη σχετική επιτυχία της χώρας στον περιορισμό του COVID-19 εντός συνόρων.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν για γενική διανομή τα εμβόλια κατά του COVID-19 από την κρατική εταιρεία Sinopharm και την ιδιωτική εταιρεία Sinovac.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα προσέθεσε δύο ακόμη εμβόλια στο οπλοστάσιό της – ένα από το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων της Wuhan, μια θυγατρική της Sinopharm και ένα άλλο από την CanSino Biologics, έναν ιδιωτικό παρασκευαστή εμβολίων που συνεργάστηκε με τον στρατό της Κίνας για την παραγωγή του εμβολίου της.

Πηγή: fortune.com