Οι Κινέζοι εξαγοράζουν ξένες εταιρείες σε τιμές ρεκόρ

Οι Κινέζοι εξαγοράζουν ξένες εταιρείες σε τιμές ρεκόρ

Οι κινεζικές εταιρείες ετοιμάζονται να εισέλθουν ξανά στο παιχνίδι του επιχειρείν.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει σχέδια εξαγοράς 66 ξένων εταιρειών αξίας 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό ισοδυναμεί με το 60 % της αξίας του συνόλου ανάλογων συμφωνιών του περασμένου έτους, σύμφωνα με την Dealogic.

Η πιο πρόσφατη εξαγορά ήρθε την Τετάρτη: η κρατική ChemChina προσέφερε 43 δισ. δολάρια για την ελβετική Syngenta, έναν παγκόσμιο προμηθευτή φυτοφαρμάκων και σπόρων. Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, η αγορά αυτή θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει γίνει ποτέ από μια κινεζική εταιρεία.

Με την ανάπτυξη των ΗΠΑ, την ενίσχυση της Ευρώπης και την επιβράδυνση της Κίνας, οι ξένες εξαγορές μπορούν να βοηθήσουν τις κινεζικές εταιρείες να προστατευτούν από τις οικονομικές διακυμάνσεις, σύμφωνα με το Boston Consulting Group.

Οι ξένες εξαγορές είναι επίσης ένας τρόπος για τις κινεζικές επιχειρήσεις να επεκταθούν γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο. Και με το νόμισμα της Κίνας να χάνει διαρκώς αξία, οι CEOs μπορεί να θέλουν να αγοράσουν πριν το γουάν χάσει κι άλλο έδαφος.

Αυτές είναι μέχρι στιγμής τα τέσσερα κορυφαία κινέζικα deals:

1. Η ChemChina προσφέρει 43 δισ. δολάρια για την ελβετική εταιρεία χημικών προϊόντων Syngenta.
2. Η Aier έκανε μια προσφορά 5,4 δισ. δολαρίων για μια μονάδα συσκευών της GE.
3. Η Zoomlion Heavy ανακοίνωσε την προσφορά ύψους 4,87 δισ. δολαρίων για την κατασκευαστική εταιρεία εξοπλισμού Terex Corp.
4. Η Dalian Wanda έκανε προσφορά 3,5 δισ. δολάρια για την Legendary Entertainment στο Χόλιγουντ.