Η κινεζική Baidu μόλις εκτόπισε τη Google από την δεύτερη θέση στον κλάδο των έξυπνων ηχείων

Η κινεζική Baidu μόλις εκτόπισε τη Google από την δεύτερη θέση στον κλάδο των έξυπνων ηχείων
epa06693656 Reception personnel stand at the Baidu booth during the 10th Global Mobile Internet Conference in Beijing, China, 26 April 2018. The GMIC is held from 26 April to 28 April 2018 with the theme 'AI genesis'. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Baidu διαδέχθηκε τη Google στο Νο. 2 της κατάταξης στην αγορά έξυπνων ηχείων παγκοσμίως.

της Lisa Marie Segarra

Το Echo της Amazon και το Home της Google είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά έξυπνων ηχείων. Όμως, μια νέα εταιρεία ανήλθε ταχύτατα και απειλεί την παντοδυναμία τους. Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Baidu διαδέχθηκε τη Google στο Νο. 2 της κατάταξης στην αγορά έξυπνων ηχείων παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Canalys. Η Baidu, η οποία κατασκευάζει ηχεία που πουλάει μόνο στην Κίνα, είχε μερίδιο αγοράς βάσει αποστολών 17,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μπροστά από τη Google η οποία είχε μερίδιο 16,7%.

Η Amazon ηγείται της κατάταξης στα έξυπνα ηχεία με μερίδιο 25,4%. Η άνοδος της Baidu είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτη επειδή προήλθε από το πουθενά. Τέτοια εποχή πέρυσι, το μερίδιό της ήταν μόλις κάτω από το 1%, σύμφωνα με την Canalys. Αλλά από τότε, η Baidu κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 3.700% (!). Και, όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος.

Η ανάπτυξη της Baidu ξεπερνάει κατά πολύ εκείνη του Amazon Echo, του οποίου οι αποστολές αυξήθηκαν κατά 61% τον περασμένο χρόνο. Οι αποστολές της Google, απ’ την άλλη, μειώθηκαν σχεδόν κατά 20%. Συνολικά, οι αποστολές έξυπνων ηχείων αυξήθηκαν κατά 55% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι κατασκευαστές απέστειλαν πάνω από 26 εκατομμύρια έξυπνα ηχεία το φετινό τρίμηνο έναντι 16,8 εκατομμυρίων το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης προέρχεται από χώρες εκτός των ΗΠΑ, γεγονός το οποίο επίσης λειτουργεί υπέρ της Baidu. Οι αποστολές στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2%. «Η Amazon και η Google επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους εκτός των ΗΠΑ», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Canalys, Jason Low.