Η κοινή διαπίστωση Μέρκελ – Τζεντιλόνι για την Τερέζα Μέι

Η κοινή διαπίστωση Μέρκελ – Τζεντιλόνι για την Τερέζα Μέι
epa05727503 Visiting Italian Prime Minister Paolo Gentiloni (L) and German Chancellor Angela Merkel (R) speak at a joint news conference following their meeting within Gentiloni's state visit, at the chancellery in Berlin, Germany, 18 January 2017. EPA/CLEMENS BILAN

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός σχολίασαν την ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι η ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι την Τρίτη έφερε περισσότερη “σαφήνεια” για το Brexit, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι τα υπόλοιπα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνουν ενωμένα.

“Μέσα από την ομιλία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μας δόθηκε πλέον μια σαφής εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο θέλει να ενεργήσει η Βρετανία”, είπε η Μέρκελ. Η καγκελάριος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιταλό ομόλογό της Πάολο Τζεντιλόνι στο Βερολίνο, υπενθύμισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο δεν θα ξεκινήσουν παρά μόνο όταν υποβληθεί το επίσημο αίτημα από τη βρετανική κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα διχαστούν.

“Προηγουμένως υπήρχε μόνο το σύνθημα «Brexit σημαίνει Brexit». Τώρα γνωρίζουμε κάτι παραπάνω για το τι εννοεί η βρετανική κυβέρνηση με το σύνθημα αυτό. Πιστεύω ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει”, είπε από την πλευρά του ο Τζεντιλόνι.

“Δεν μπορούμε να δώσουμε την αίσθηση ότι σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα η Ευρώπη κινείται με ένα μικρό πλοιάριο, ότι υιοθετεί ένα είδος επιλεκτικής ευελιξίας: πολύ αυστηρή σε ό,τι αφορά τους δεκαδικούς αριθμούς των προϋπολογισμών και πολύ χαλαρή σε ό,τι αφορά βασικά θέματα όπως παραδείγματος χάρη το μεταναστευτικό και το προσφυγικό”, είπε εξάλλου ο Τζεντιλόνι. Για το προσφυγικό ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή προσπάθεια των Ευρωπαίων.

Την Τρίτη, σε μια πρώτη αντίδραση του Βερολίνου στις ανακοινώσεις της Μέι, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είπε και αυτός ότι η ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού έφερε “λίγη σαφήνεια”, επτά μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η Μέι υπερασπίστηκε την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ προκειμένου, όπως είπε, η χώρα της να ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης και υπογράμμισε ότι αυτό συνεπάγεται ασφαλώς μια έξοδο από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Διαβάστε ακόμη: Τι σημαίνει η ομιλία της Τερέζα Μέι για τις οικονομικές προοπτικές του Brexit