Η κίνηση της Google για να μην μείνει πίσω στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης

Η κίνηση της Google για να μην μείνει πίσω στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης
In Brussels, Belgium, on March 21, 2023, the Google Bard web page is seen on screen with Google AI on mobile during the launches. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι ομάδες Deep Mind και Brain ανήκουν πλέον στο ίδιο τμήμα.

Η Google της Alphabet ενοποίησε τις ερευνητικές ομάδες τεχνητής νοημοσύνης της σε ένα ενιαίο τμήμα, στη πιο πρόσφατη κίνηση της εταιρείας για να μην μείνει πίσω στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η αλλαγή αυτή συνενώνει την ομάδα Brain από τη Google Research και τη DeepMind της Alphabet σε έναν βραχίονα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Σαντάρ Πιτσάι σε ανάρτηση ιστολογίου. «Ο συνδυασμός όλου αυτού του ταλέντου σε μια εστιασμένη ομάδα, υποστηριζόμενη από τους υπολογιστικούς πόρους της Google, θα επιταχύνει σημαντικά την πρόοδό μας στην τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε ο Πιτσάι. Ο Ντέμης Χασάμπης θα ηγηθεί της ομάδας ως διευθύνων σύμβουλος της DeepMind.

Ο Τζεφ Ντιν, το στέλεχος που ήταν επικεφαλής της τεχνητής νοημοσύνης και των ερευνητικών προσπαθειών της Google, θα απομακρυνθεί από τη διοίκηση στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές που ζήτησαν να μην κατονομασθούν. Στο νέο του ρόλο ως επικεφαλής επιστήμονας της Google, ο Ντιν θα συνεργάζεται τόσο με τη Google Research όσο και με τη DeepMind για την ανάπτυξη νέων, πιο ικανών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, δεν θα επιβλέπει μεγάλες ομάδες και θα αναφέρεται απευθείας στον Πιτσάι.

Η DeepMind της Alphabet, που εδρεύει στο Λονδίνο, είναι γνωστή για τα επιτεύγματα τεχνητής νοημοσύνης που παρουσιάζει τακτικά, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας της πάνω στην AlphaFold, τεχνολογία που μπορεί να προβλέψει το σχήμα των πρωτεϊνών, καθώς και στο AlphaGo, λογισμικό που έμαθε στον εαυτό του να παίζει το παιχνίδι στρατηγικής Go καλύτερα από οποιονδήποτε άνθρωπο στη γη. Εσωτερικά, η μονάδα θεωρείται ως μια ομάδα που εργάζεται πάνω σε έννοιες τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να μην έχουν άμεσες εφαρμογές στα προϊόντα της Google.

Η Google Research, εντωμεταξύ, ήταν υπεύθυνη για την τεχνολογία «μετασχηματιστών» – βασικά δομικά στοιχεία για μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Αυτή η τεχνολογία τροφοδοτεί την τρέχουσα γενιά chatbots, συμπεριλαμβανομένου του Bard της Google και του ChatGPT της OpenAI.

Τώρα, η αναδιοργάνωση της Google φαίνεται να ενοποιεί αυτό το ερευνητικό έργο κάτω από μία ομπρέλα, την Google DeepMind, σηματοδοτώντας στενότερη ενσωμάτωση με την υπόλοιπη Alphabet. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης κερδών τέταρτου τριμήνου της Alphabet τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από φέτος, η DeepMind θα περιλαμβάνεται στα εταιρικά έξοδα της Alphabet για να αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία ενσωματώνεται σε άλλες δραστηριότητες – και όχι ως μέρος των επενδύσεων με λιγότερο άμεσο αντίκτυπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: