Ο Έλον Μασκ ετοιμάζει το «TruthGPT» – Ένα εργαλείο «τεχνητής νοημοσύνης που αναζητά τη μέγιστη αλήθεια»

Ο Έλον Μασκ ετοιμάζει το «TruthGPT» – Ένα εργαλείο «τεχνητής νοημοσύνης που αναζητά τη μέγιστη αλήθεια»
OpenAI logo displayed on a phone screen is seen with TruthGPT sign displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Krakow, Poland on April 18, 2023. Elon Musk says about work on the rival of ChatGPT called TruthGPT. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο Μασκ περιέγραψε το TruthGPT ως ένα εργαλείο που θα συνεισφέρει στην κατανόηση της φύσης του σύμπαντος.

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω στο “TruthGPT“, μια εναλλακτική λύση στο ChatGPT το οποίο θα λειτουργεί ως ένα εργαλείο “τεχνητής νοημοσύνης που αναζητά τη μέγιστη αλήθεια“. Ο δισεκατομμυριούχος αποκάλυψε το όραμά του για έναν αντίπαλο της τεχνητής νοημοσύνης, όπως την ξέρουμε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στον Tucker Carlson του Fox News, ισχυριζόμενος ότι απαιτείται μια εναλλακτική προσέγγιση στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης για να αποφευχθεί η καταστροφή της ανθρωπότητας.

«Θα ξεκινήσω κάτι που αποκαλώ TruthGPT ή αλλιώνς ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αναζητά τη μέγιστη αλήθεια, και που προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του σύμπαντος», είπε ο Μασκ. «Και νομίζω ότι αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος δρόμος για την ασφάλεια με την έννοια ότι μια τεχνητή νοημοσύνη που ενδιαφέρεται για την κατανόηση του σύμπαντος είναι απίθανο να εξολοθρεύσει τους ανθρώπους, επειδή είμαστε ένα ενδιαφέρον μέρος του σύμπαντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μασκ συνέκρινε την υποτιθέμενη έλλειψη επιθυμίας ενός AI να καταστρέψει όλη την ανθρωπότητα με τον τρόπο που οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατεύσουν τους χιμπατζήδες, κάτι που είναι αρκετά ειρωνικό δεδομένης της μεταχείρισης του Neuralink προς αυτούς. «Αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπότητα μπορεί να αποφασίσει να κυνηγήσει όλους τους χιμπατζήδες και να τους σκοτώσει», είπε ο Μασκ. «Ωστόσο, είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που υπάρχουν και φιλοδοξούμε να προστατεύσουμε τους βιότοπούς τους».

Ο Μασκ περιέγραψε το TruthGPT ως μια διορθωτική απάντηση στην OpenAI, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που βοήθησε να ιδρύσει, η οποία έκτοτε άρχισε να λειτουργεί μια κερδοσκοπική θυγατρική. Ο Μασκ υπονόησε ότι τα κίνητρα κέρδους της OpenAI θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ηθική των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί και τοποθέτησε το “TruthGPT” ως μια πιο διαφανή επιλογή.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ σκέφτεται τη δημιουργία ενός “TruthGPT”. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter τον Φεβρουάριο ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι το TruthGPT», ενώ ανέδειξε τους κινδύνους μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας, όπως αυτά που κατασκευάζονται από την Open AI. Ο Μασκ, μαζί με αρκετά “κεφάλια” του τεχνολογικού κλάδου, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή τον Μάρτιο που προτρέπει τις εταιρείες να σταματήσουν τα «γιγάντια πειράματα τεχνητής νοημοσύνης», τα οποία οι δημιουργοί τους δεν μπορούν να «καταλάβουν, να προβλέψουν ή να ελέγξουν αξιόπιστα».

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μακριά είναι στην πραγματικότητα το “TruthGPT” του Μασκ – ή αν υπάρχει γενικότερα αυτή τη στιγμή – αλλά φαίνεται ότι σκέφτεται σοβαρά τη δημιουργία του, αφού ανέφερε το μοντέλο κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του με τον Carlson. Ο Μασκ ίδρυσε επίσης αθόρυβα μια νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται X.AI, τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: