Η Κύπρος γίνεται η πρώτη χώρα που θα προσφύγει στον ESM για 450 εκατ. ευρώ

Η Κύπρος γίνεται η πρώτη χώρα που θα προσφύγει στον ESM για 450 εκατ. ευρώ
Photo: pixabay.com
Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι η Κύπρος θα αξιοποιήσει την ειδική πιστωτική γραμμή που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον ESM, υπό τον τίτλο Pandemic Crisis Support, για την κάλυψη των δαπανών υγείας που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Στο ταμείο στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προτίθεται να προσφύγει η Κύπρος το επόμενο διάστημα προκειμένου να αντλήσει φθηνό χρήμα προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν στον τομέα της Υγείας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης του Science Hoaxes δήλωσε ότι η Κύπρος θα αξιοποιήσει την ειδική πιστωτική γραμμή που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον ESM, υπό τον τίτλο Pandemic Crisis Support, για την κάλυψη των δαπανών υγείας που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ανέφερε ότι πρώτα θα πρέπει να κοστολογηθούν οι δαπάνες στον τομέα της Υγείας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, όπως η κατασκευή της νέας μονάδας εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και οι διαγνωστικοί έλεγχοι οι οποίοι είναι συνολικά περίπου 90.000.

Ο κ. Πετρίδης είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών κράτους- μέλους της ευρωζώνης που δηλώνει δημόσια ότι θα αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση του ESM. H Κύπρος μπορεί να αντλήσει ποσό ίσο ως το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περί των 400 εκατ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και δεκαετή περίοδο αποπληρωμής.

Οι όροι που έχουν συμφωνηθεί από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών, η διαδικασία δανειοδότησης των κρατών μέσω του συγκεκριμένου ταμείου δεν έχει προαπαιτούμενα, δεδομένου ότι προορίζονται για δαπάνες της υγείας, ενώ κάθε χώρα μπορεί να αντλήσει ρευστότητα ύψους έως και 2% του ΑΕΠ της, με δανειοδότηση διάρκειας έως και 10 ετών.