Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση για παράταση του προγράμματος

Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση για παράταση του προγράμματος

Νέα άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση για παράταση του προγράμματος και τμηματική χρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δισ. ευρώ, ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες Ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή.

Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας. Τέλος υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί πρότειναν στην κυβέρνηση πεντάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με χρηματοδοτική στήριξη 15,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε σήμερα γνωστό, οι δανειστές πρότειναν να δοθούν στην Αθήνα το 1,8 δισ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), το οποίο θα εκταμιευτεί άμεσα για την κάλυψη των δανεικών υποχρεώσεων της Ελλάδας και συγκεκριμένα την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. στις 30 Ιουνίου. \Από τα 15,5 δισ., τα 8,7 δισ. προέρχονται από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα επιστραφούν στην Ελλάδα, τα 3,3 δισ. από τα SMPs και 3,5 δισ. από το ΔΝΤ.

Νωρίτερα σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει την πρόταση των θεσμών «γενναιόδωρη» καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να την αποδεχτεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του είχε στείλει σαφές μήνυμα στους θεσμούς μετά το τέλος της Συνόδου της Κορυφής της ΕΕ, δηλώνοντας ότι «οι αρχές της ΕΕ δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα».

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα μετατέθηκε στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) αντί για τις 6 το απόγευμα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη καλέσει για απόψε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Τι περιλαμβάνει η ελληνική αντιπρόταση προς τους θεσμούς