Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει ακόμη και την παγκόσμια παραγωγή μπύρας

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει ακόμη και την παγκόσμια παραγωγή μπύρας
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με όσα προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της ιαπωνικής ζυθοποιίας Asahi.

Η μπύρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή κρίση, καθώς η κλιματική αλλαγή φαίνεται να πλήττει τις ζωτικές προμήθειες κριθαριού στην Ευρώπη, δήλωσε ένα γνωστό στέλεχος της ζυθοποιίας.

Μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής της Asahi, Atsushi Katsuki, δήλωσε ότι η ανάλυση που πραγματοποίησε ο όμιλος υποδεικνύει ότι οι προμήθειες κριθαριού απειλούνται σημαντικά τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής κριθαριού, που αποτελεί κρίσιμο συστατικό για την παραγωγή μπύρας, καλλιεργείται στην Ευρώπη. Το κλίμα της ηπείρου -συνήθως υγρότερο από οπουδήποτε αλλού- έχει αποδειχθεί γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια. Η ΕΕ παρήγαγε περισσότερους από 52 εκατομμύρια μετρικούς τόνους της καλλιέργειας το 2021.

Ωστόσο, οι προμήθειες της καλλιέργειας επλήγησαν πέρυσι, όταν η Ρωσία, ο μεγαλύτερος παραγωγός κριθαριού εκτός της ΕΕ, εισέβαλε στην Ουκρανία και επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές. Και η κλιματική αλλαγή, λέει ο Katsuki στους FT, αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια προσφορά μπύρας από τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αν και με τον πιο ζεστό καιρό η κατανάλωση μπύρας μπορεί να αυξηθεί και να γίνει ευκαιρία για εμάς, η κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις», δήλωσε ο Katsuki στους FT. «Υπάρχει ο κίνδυνος να μην είμαστε σε θέση να παράγουμε αρκετή μπύρα».

Ο Katsuki δήλωσε ότι σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο του ΟΗΕ για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου έως το 2050, το 18% των προμηθειών κριθαριού της Γαλλίας θα εξαλειφθεί. Με βάση την επιδιωκόμενη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς που περιγράφεται στη Συμφωνία των Παρισίων, οι προμήθειες θα μειωθούν κατά 10%.

Στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, οι προμήθειες κριθαριού θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 15% και 25% αντίστοιχα, σύμφωνα με το σενάριο των 4 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τους FT.

Οι παραγωγοί προσπαθούν τώρα να καταπολεμήσουν τις διαταραχές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή στις δραστηριότητές τους, διαμορφώνοντας αντιδράσεις στη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού ή μεταβαίνοντας σε πιο ευέλικτες εναλλακτικές καλλιέργειες.

Η Asahi, η οποία προμηθεύει επίσης την ιταλική μάρκα Peroni Nastro Azzurro, είναι μία από τις πολλές ζυθοποιίες που λαμβάνουν αυτά τα μέτρα.

Η μεγαλύτερη ζυθοποιία της Ιαπωνίας συνεργάστηκε με τη Microsoft για να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου διατήρησης των εγκαταστάσεων των προμηθευτών λυκίσκου της Τσεχίας, καθώς ο καιρός στην περιοχή γίνεται πιο απρόβλεπτος. Η Microsoft προμηθεύει συστήματα παρακολούθησης των καιρικών συνθηκών με τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις διαταραχές.

Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί προσπαθούν να ακυρώσουν εντελώς τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Budweiser AB-Inbev και ο δανικός όμιλος Carlsberg έχουν επενδύσει σε κριθάρι ανθεκτικό στην ξηρασία που καλλιεργείται στο ζεστό αφρικανικό κλίμα εν αναμονή της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: