Η κόντρα Γερμανίας – Τουρκίας έφτασε μέχρι το ΝΑΤΟ

Η κόντρα Γερμανίας – Τουρκίας έφτασε μέχρι το ΝΑΤΟ
epa06014462 (FILE) - A handout photo provided by the German Armed Forces (Bundeswehr) on 18 May 2017 shows German Air Force (Luftwaffe) 'Tornado' jets taxiing to the runway of the air base in Incirlik, Turkey, during the mission 'Counter DAESH', 28 June 2016 (reissued 07 June 2017). The German cabinet on 07 June 2017 agreed to pull out the German Bundeswehr troops from Incirlik. The move comes shortly after German FM Gabriel's visit to Ankara in which no agreement with Turkley was found on the access for German MPs to visit Turkey's Incirlik air base where German Bundeswehr soldiers are deployed within the scope of anti-IS missions. EPA/THORSTEN WEBER / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Μετά την απαγόρευση επίσκεψης Γερμανών βουλευτών σε δυνάμεις στη βάση του Ιντσιρλίκ, η γερμανική ηγεσία εμπλέκει και τη Συμμαχία.

 

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν απαγόρευσε την επίσκεψη (των Γερμανών) βουλευτών (στην νατοϊκή αεροπορική του Ικονίου της κεντρικής Τουρκίας), αλλά ζήτησε μία αναβολή. Τώρα καταβάλλονται προσπάθειες να οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο μπρίφινγκ της Δευτέρας στο Βερολίνο, όπως αναφέρει στην ελληνική ιστοσελίδα της η Deutsche Welle.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε να δώσει κάποια προθεσμία για την ικανοποίηση του γερμανικού αιτήματος από την Άγκυρα. Όμως, ότι για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό αποφασίζει το γερμανικό Κοινοβούλιο, εξ’ ου και το δικαίωμα των βουλευτών να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες όπου και αν βρίσκονται: «Το δικαίωμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε εκπροσώπους της Επιτροπής Άμυνας να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες ανάγκασε το Βερολίνο να πάρει την απόφαση να τους μεταφέρει στην Ιορδανία. Σε αντίθεση, όμως, με το Ιντσιρλίκ που είναι μία τουρκική αεροπορική βάση, το Ικόνιο είναι μία νατοϊκή βάση. Δεδομένου ότι τόσο η αεροπορική βάση, όσο και ο έλεγχος του εναέριου χώρου στην περιοχή με αεροπλάνα AWACS βρίσκονται υπό νατοϊκή εντολή, ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την άποψη ότι το όλο ζήτημα της επίσκεψης δεν είναι μία διμερής υπόθεση, αλλά αφορά και το ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενη σε αυτήν την κατάσταση πραγμάτων ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο αναζητά μία λύση πρωτίστως μέσω της νατοϊκής οδού. Όπως ενημέρωσε στο πλαίσιο του κυβερνητικού μπρίφινγκ, ο κ. Γκάμπριελ βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο σε τηλεφωνική επαφή με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα, και η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα διεξάγει σχετικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ώστε τελικά να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

Πηγή: Deutsche Welle