Η κόντρα μεταξύ Airbus και Boeing συνεχίζεται- Ποια θα βγει τελικά νικήτρια;

Η κόντρα μεταξύ Airbus και Boeing συνεχίζεται- Ποια θα βγει τελικά νικήτρια;
epa07653732 An Airbus A350-1000 flies past a Boeing sign as it performs a demonstration flight on the opening day of the 53rd International Paris Air Show at Le Bourget Airport near Paris, France, 17 June 2019. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Airbus έχει φέτος την ευκαιρία να κονταροχτυπηθεί στα ίσια με την Boeing για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Η Airbus SE έκλεισε μια σωρεία συμφωνιών για επιβατικά αεροπλάνα στο πλαίσιο του Paris Air Show του προηγούμενου μήνα, βγάζοντας την εταιρεία από μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τις χαμηλότερες πωλήσεις στην πρόσφατη ιστορία της.

Η γαλλική Airbus υπέγραψε συμβόλαια για 145 αεροπλάνα τον Ιούνιο, καταλήγοντας να πουλήσουν τελικά τα 88, καθώς οι ακυρώσεις είχαν προηγουμένως ξεπεράσει τις νέες πωλήσεις. Έτσι προσπέρασε την αντίπαλό της, Boeing Co., η οποία εξασφάλισε μόλις εννιά παραγγελίες. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μειωμένος (κατά 119 αεροπλάνα) για φέτος, καθώς κρατήθηκε κάτω εξαιτίας της απότομης… προσγείωσης του τζετ 737 Max που είχε τις καλύτερες πωλήσεις της εταιρείας.

Τα συνολικά έσοδα της Airbus στηρίχθηκαν από την κυκλοφορία μιας εξαιρετικά μεγάλης ποικιλίας του τζετ Α321, το οποίο συγκέντρωσε 44 σταθερές παραγγελίες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μετατροπές από άλλα μοντέλα. Την ίδια στιγμή, η αργή ταχύτητα πωλήσεων του Max μετά από τις δύο μοιραίες συντριβές μέσα σε πέντε μήνες έχει μετατρέψει κάτι που ξεκίνησε ως μια μικρή ξηρασία στις πωλήσεις της Boeing σε μια σημαντική κρίση για την εταιρεία.

Οι κρατήσεις του Ιουνίου για την Airbus περιλαμβάνουν 30 τζετ A320 από μια παραγγελία που έγινε από τις Saudi Arabian Airlines. Τα αεροπλάνα προορίζονται για την εκπτωτική θυγατρική της Saudi, την Flyadeal, η οποία υποχώρησε από την αρχική της δέσμευση να πάρει 50 τζετ Max.

Μέχρι σήμερα το 2019 η Boeing δήλωσε ότι οι πελάτες άλλαξαν ή ακύρωσαν εταιρικά συμβόλαια για 85 737 που είχαν προηγουμένως ενταχθεί στα βιβλία της. Ένα συμβόλαιο- έκπληξη για 200 αεροπλάνα Max από την μητρική εταιρεία IAG SA της British Airways, ανακοινώθηκε στο σόου του Παρισιού, αναμένεται να ολοκληρωθεί και δεν έχει προστεθεί ακόμα στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Η Airbus προηγήθηκε επίσης έναντι του αμερικανικού ανταγωνιστή της όσον αφορά τις αποστολές, συγκεντρώνοντας 389 μέσα στους έξι μήνες της φετινής χρονιάς, έναντι ενός ετήσιου στόχου ύψους μεταξύ 880 και 890. Η Boeing κατέληξε με πάνω από 239 αεροπλάνα αφού αναγκάστηκε να βάλει στην αποθήκη ολοκληρωμένα τζετ Max σε διάφορες περιοχές του κόσμου μετά από την αναστολή των πτήσεων. Πριν τις «προσγειώσεις» των εν λόγω τζετ, είχε ως στόχο συνολικές πωλήσεις μεταξύ 895 και 905.

Το χάσμα στις παραδόσεις υποδηλώνει ότι η Airbus έχει μια ισχυρή πιθανότητα να αντεπιτεθεί φέτος στην Boeing όσον αγορά την κατασκευή αεροπλάνων, μετά από μια απουσία επτά χρόνων. Η Boeing κατείχε τον συγκεκριμένο τίτλο με διαφορά μόλις έξι τζετ το 2018, αφότου και οι δύο εταιρείες συνέχισαν να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους και κατά τη διάρκεια των διακοπών λίγο πριν το τέλος του χρόνου.