Η κορυφαία επενδυτική επιλογή για το 2016

Η κορυφαία επενδυτική επιλογή για το 2016

Σε εποχές αβεβαιότητας, μια είναι συνήθως η επιλογή των ανήσυχων επενδυτών.

Η παγκόσμια αστάθεια που έχει κλονίσει της αγορές απ’ τις αρχές του 2016 έχει κάνει τους επενδυτές να μαζεύονται σαν τις …μέλισσες γύρω από μια γνωστή, κλασική επιλογή: τον χρυσό.

Και μέχρι τώρα η επιλογή αυτή τους έχει βγάλει ασπροπρόσωπους.

Απ’ την αρχή του έτους, το πολύτιμο μέταλλο έχει αποδόσεις ανώτερες των αποδόσεων των μετοχών, των ομολόγων, των νομισμάτων, και όλων των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών τόσο σε αναπτυγμένες όσο και σε αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο χρυσός, γνωστός και ως «δείκτης του φόβου» δεδομένου ότι οι επενδυτές σπεύδουν σ’ αυτόν σε περιόδους αστάθειας και αβεβαιότητας της αγοράς, έχει να επιδείξει κέρδη 16% φέτος. Ύστερα από τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, κινείται στα 1.234,40 δολάρια την ουγγιά.

«Πέρυσι, κανένας δεν νοιαζόταν για τον χρυσό· τον αποκαλούσαν ‘βαρβαρικό απομεινάρι’. Πλέον, βρίσκει ολοένα και περισσότερους αγοραστές» λέει ο Νταν Ντένμποου, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο USAA Precious Metals & Minerals Fund.

Όμως, αναλυτές της Wall Street αναρωτιούνται αν αυτό το ράλι της τιμής του χρυσού είναι εγγυημένο.

Η Goldman Sachs έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αυξανόμενη τιμή του χρυσού οφείλεται στην αβεβαιότητα των επενδυτών γύρω απ’ τις παγκόσμιες αγορές. Οι αναλυτές της GS θέτουν ως στόχο τριμήνου τα 1.100 δολάρια την ουγγιά, ενώ αργότερα ο χρυσός θα μπορούσε να αγγίξει και τα 1.400 δολάρια την ουγγιά δεδομένων των φόβων για ύφεση.

Αν, όμως, η Fed αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια, τότε η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 1.000 με 1.150 δολάρια την ουγγιά, όπως επισημαίνει το Bloomberg.