Η κρίση γυρίζει το ευρώ 20 χρόνια πίσω – Κοντά στο 1 προς 1 η ισοτιμία με το δολάριο 

Η κρίση γυρίζει το ευρώ 20 χρόνια πίσω – Κοντά στο 1 προς 1 η ισοτιμία με το δολάριο 
Την Πέμπτη 19 Μαΐου, 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 1,05 δολάριο, από 1,22 δολ. τον περασμένο Ιούνιο

H ισοτιμία ευρώδολαρίου ΗΠΑ τείνει στο 1:1 για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, με τους αναλυτές να ερίζουν για το αν θα φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά και για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου γεγονότος για τις επενδύσεις και την οικονομία, γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19 Μαΐου, 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 1,05 δολάριο, από 1,22 δολ. τον περασμένο Ιούνιο. Μάλιστα, το νόμισμα της Ευρωζώνης είχε «πέσει» νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στο 1,03 δολ. Αν μη τι άλλο, το δολάριο έχει ενισχυθεί, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα μετρητά και, γενικότερα, στα ασφαλή καταφύγια, αποσυρόμενοι από περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Η μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο νομισμάτων οφείλεται επίσης στην απόκλιση ως προς τη νομισματική πολιτική μεταξύ των κεντρικών τραπεζών.  Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προκειμένου να καταφέρει να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, αύξησε τον Μάιο τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα,  ενώ είχε προηγηθεί αύξηση 0,25%.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός μειωθεί σε διαχειρίσιμο επίπεδο ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του να τον φέρει πιο κοντά στον στόχο του 2% της Fed.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε αντίθεση με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, δεν έχει ακόμη αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, έχει προαναγγείλει το τέλος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υιοθετήσει μια πιο επιθετική ρητορική τον τελευταίο καιρό.

Το μέλος της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αδυναμία του ευρώ απειλεί τη σταθερότητα των τιμών, αυξάνοντας το κόστος των εισαγόμενων αγαθών που εκφράζονται σε δολάρια και τροφοδοτώντας τις πιέσεις που οδήγησαν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε επίπεδα ρεκόρ.

Θα υπάρξει σχέση 1:1;

Ο Sam Zief, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην JP Morgan Private Bank, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι η πορεία προς την απόλυτη ισοτιμία θα απαιτούσε «μια υποβάθμιση των προσδοκιών ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ σε σχέση με τις ΗΠΑ, παρόμοια με ό,τι πήραμε αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία».

«Είναι αυτό πιθανό; Σίγουρα, αλλά δεν είναι η βασική μας υπόθεση, και ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, φαίνεται ότι το ευρώ πέφτει στα επίπεδα του δολαρίου μόνο στο δυσμενές σενάριο», είπε ο Zief. Πάντως, προς το παρόν, το ευρώ παραμένει απίστευτα φθηνό. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που θα κοιτάξουν πίσω σε δύο κάποια στιγμή στο μέλλον και θα πιστεύουν ότι η αγορά ευρώ κάτω του 1,05 δολ. ήταν κακή ιδέα», είπε ο Zief.

Σημείωσε δε ότι ο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed και η ποσοτική σύσφιξη τα επόμενα δύο χρόνια έχουν ήδη προεξοφληθεί, μια άποψη που επαναλαμβάνεται από τον Stephen Gallo, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής FX της BMO Capital Markets.

Ο Gallo είπε επίσης ότι δεν είναι μόνο η προοπτική ουσιώδους απόκλισης της πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ που επηρεάζει το ζεύγος EURUSD. «Είναι επίσης η εξέλιξη των ροών στο βασικό ισοζύγιο πληρωμών του ευρώ, αλλά και η προοπτική πρόσθετων κλυδωνισμών στην Ενέργεια, που παρασύρουν το νόμισμα χαμηλότερα», είπε, συμπληρώνοντας: «Δεν έχουμε δει ενδείξεις μεγάλης συσσώρευσης short θέσεων σε EURUSD στα δεδομένα που παρακολουθούμε, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι το ευρώ είναι αδύναμο λόγω της επιδείνωσης των υποκείμενων βασικών ροών».

«Πολύ ψηλά το δολάριο»

Ο δείκτης του δολαρίου έχει σημειώσει άνοδο περίπου 8% από την αρχή του έτους. Σε ενημερωτικό σημείωμα την Τρίτη, η Deutsche Bank ανέφερε ότι το ασφάλιστρο κινδύνου «ασφαλούς καταφυγίου» που αποτιμάται σε δολάρια βρισκόταν τώρα στο «ανώτερο άκρο των άκρων».

Ο Γεώργιος Σαραβέλος, συν-επικεφαλής του FX Research της Deutsche Bank, πιστεύει ότι πλησιάζει ένα σημείο καμπής. Υποστήριξε δε ότι βρισκόμαστε τώρα σε ένα στάδιο όπου η επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών «υπονομεύει τις προσδοκίες για σύσφιξη εκ μέρους της Fed», ενώ μένει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη σύσφιξη για τον υπόλοιπο κόσμο, και ιδιαίτερα την Ευρώπη.

«Δεν πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρόκειται να εισέλθει σε ύφεση, σε αντίθεση με το αφήγημα της αγοράς», είπε ο Σαραβέλος.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, το δολάριο είναι πλέον το «ακριβότερο νόμισμα στον κόσμο», ενώ ο δείκτης τοποθέτησης ξένου συναλλάγματος της γερμανικής τράπεζας δείχνει ότι οι θέσεις αγοράς δολαρίου έναντι νομισμάτων αναδυόμενων αγορών βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από την κορύφωση της πανδημίας Covid-19.

«Όλα αυτά δίνουν το ίδιο μήνυμα: το δολάριο είναι πολύ ψηλά», κατέληξε ο Σαραβέλος. «Οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν ότι το EUR/USD θα επιστρέψει στο 1,10 και όχι στο 1:1 τους επόμενους μήνες».

Η υπόθεση της ισοτιμίας

Ο Jonas Goltermann, ανώτερος οικονομολόγος αγορών στην Capital Economics, δήλωσε σε ενημερωτικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόσφατη επιθετική μετατόπιση της ΕΚΤ εξακολουθεί να μην ταιριάζει με τη Fed ή να είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Ενώ η Capital Economics αναμένει ότι η πορεία πολιτικής της Fed θα είναι παρόμοια με αυτή που τιμολογείται από τις αγορές, ο Goltermann αναμένει μια λιγότερο επιθετική από την αναμενόμενη πορεία για την ΕΚΤ, υπονοώντας μια πρόσθετη μετατόπιση στις διαφορές των ονομαστικών επιτοκίων. Η επιδείνωση των όρων εμπορίου στο πλαίσιο της ευρωζώνης και η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ενισχύουν  αυτήν την άποψη.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι –σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους αναλυτές– προβλέπουμε ότι το ευρώ θα αποδυναμωθεί λίγο περισσότερο έναντι του δολαρίου: αναμένουμε ότι η ισοτιμία EUR/USD θα φτάσει το 1:1 αργότερα φέτος, πριν ανακάμψει προς το 1,10 το 2023, καθώς οι αντίθετοι άνεμοι της ευρωζώνης και η Fed φτάνει στο τέλος του κύκλου σύσφιξής της», δήλωσε ο Goltermann.