Η Κρυστάλλινη Σφαίρα του Fortune για το 2021: Προβλέψεις για τις εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή

Η Κρυστάλλινη Σφαίρα του Fortune για το 2021: Προβλέψεις για τις εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή
epa08169926 Britain's Union flag flies in front of Big Ben in London, Britain, 27 January 2020. Britain is preparing to leave the European Union (EU) on 31 January 2020. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι να περιμένουμε από το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Fortune.

Αν νομίζετε ότι το 2020 ήταν μια απρόβλεπτη χρονιά, μάλλον δεν δίνατε προσοχή στις προειδοποιήσεις. Για πάνω από μια δεκαετία, οι επιδημιολόγοι προειδοποιούσαν ότι μια πανδημία σε εκατό χρόνια θα μπορούσε να καταστρέψει τον πλανήτη και ότι ακόμη και τα πιο προηγμένα έθνη δεν ήταν προετοιμασμένα για τις επιπτώσεις. Το 2021, θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις τόσο γνωστές όσο και απρόβλεπτες – αλλά θα δούμε επίσης λάμψεις αναζωογόνησης καθώς ο κόσμος αρχίζει να λειτουργεί κανονικά μετά τα lockdown. Ακολουθούν οι προβλέψεις του Fortune για την ερχόμενη χρονιά.

Το Brexit και τα εμβόλια της Κίνας

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν ήταν παρά ένα πρελούδιο στο χάος της Βρετανίας που φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελλείψεις τροφίμων λόγω Brexit

Αν και τώρα η χώρα δαπανά με καθυστέρηση 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να κατασκευάσει νέες συνοριακές υποδομές, οι προετοιμασίες του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit παραμένουν ατελείς. Εκτιμούμε ότι θα προκύψουν τεράστιες ουρές φορτηγών σε βρετανικά και αγγλικά λιμάνια, ενώ δεν αποκλείουμε και ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Ο Boris φεύγει

Ο Boris μπορεί να ήταν όλο υπεκφυγές για το Brexit κάποτε, αλλά πλέον η πολιτική του ταυτότητα είναι βασισμένη πάνω στην έξοδο από την Ευρ. Ένωση. Οι βρετανικές επιχειρήσεις θα έρθουν σύντομα σε επαφή με την πραγματικότητα του εν λόγω project, και το όλο πράγμα δεν πρόκειται να πάει καλά. Περιμένουμε να υπάρξει ένα πρόωρο τέλος στην κυβέρνηση Johnson.

Η Κίνα θα εμβολιάσει τον πλανήτη

Το 2021, οι Κινέζοι κατασκευαστές εμβολίων θα παρέχουν περισσότερα εμβόλια παγκοσμίως απ’ ό,τι οι δυτικές εταιρείες. Οι κινεζικές εταιρείες που βρίσκονται τώρα σε δοκιμές Γ’ Φάσης εστιάζουν σε τεχνολογίες που δεν θα απαιτούν τόση πολλή χωρητικότητα ψυχρής αποθήκευσης σε σχέση με τα εμβόλια mRNA από τη Pfizer και τη Moderna. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανότερο οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορούν να υποστηρίξουν την εισαγωγή και διανομή των κινεζικών εμβολίων.

Το θερμότερο έτος στην ιστορία

Οι θερμοκρασίες το 2020 δείχνουν ότι πάμε για νέο ρεκόρ, και το 2021 τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμα χειρότερα. Κι αυτό μπορεί να συμβεί παρά τα παγκόσμια lockdown που κράτησαν κλειστά τα εργοστάσια και απομάκρυναν τα αυτοκίνητα από τους δρόμους. Οι εκπομπές καυσαερίων είναι σωρευτικές κι αυτό σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν μόνο και μόνο επειδή υπήρξε ένα διάλειμμα ενός έτους.

Πηγή: Fortune