Οι λόγοι που το Bitcoin «έσπασε» το φράγμα των 2.000 δολαρίων

Οι λόγοι που το Bitcoin «έσπασε» το φράγμα των 2.000 δολαρίων

Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία, εκρηκτική άνοδο;

του Τζεφ Τζον Ρόμπερτ

Το ψηφιακό νόμισμα bitcoin βρίσκεται σε μια αξιοσημείωτα ανοδική πορεία, έχοντας αυξηθεί κατά σχεδόν 65% τον περασμένο μήνα και σπάζοντας το συμβολικό όριο των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα. Η αξία του bitcoin έχει αυξηθεί και στο παρελθόν, αλλά ποτέ σε τέτοιο βαθμό.

Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία, εκρηκτική άνοδο; Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα, αφού το bitcoin είναι τόσο απρόβλεπτο. Πάντως, οι τρεις ακόλουθοι παράγοντες συμβάλλουν σίγουρα στην έκρηξη του bitcoin:

1. Η παγκόσμια ζήτηση για ψηφιακά νομίσματα

Το ορόσημο των 2.000 δολαρίων για το bitcoin προέκυψε εν μέσω μιας ευρύτερης τάσης μεταξύ των επενδυτών που στρέφονται στα κρυπτο-νομίσματα όλων των ειδών. Ενώ το ψηφιακό χρήμα θεωρείτο κάποτε ως ενασχόληση των «σπασίκλων», πλέον οι επενδυτές το βλέπουν ως μια νέα κατηγορία επενδυτικών προϊόντων και δημιουργούν hedge funds εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για να την αποκτήσουν.

Εντωμεταξύ, άλλοι βλέπουν τα ψηφιακά νομίσματα ως περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός, ο οποίος μπορεί να διατηρήσει την αξία του εν μέσω περιόδων κυβερνητικής αστάθειας. Οι πρόσφατες πολιτικές αναταραχές στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες οδήγησαν σε πτώση του ρεάλ και του δολαρίου, μπορεί να συνέβαλαν στην πρόσφατη άνοδο της αγοράς bitcoin.

Τέλος, το bitcoin ίσως και να ωφελείται έμμεσα από μια πρόσφατη έκρηξη της αξίας άλλων ψηφιακών νομισμάτων όπως το Lumens, το Ethereum και το Litecoin. Ενώ είναι δυνατόν να αγοράσετε αυτά τα νομίσματα με δολάρια ή άλλα παραδοσιακά νομίσματα, είναι συχνά πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε τα bitcoins (που είναι το ψηφιακό νόμισμα που μπορείτε να αποκτήσετε ευκολότερα) για να τα αγοράσετε. Με άλλα λόγια, περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να αγοράζουν bitcoin ως όχημα για να επενδύσουν σε άλλα, πιο «εξωτικά» νομίσματα.

2. Ιαπωνία και Κίνα

Στις αρχές Απριλίου, οι ρυθμιστικές αρχές στην Ιαπωνία εισήγαγαν νέους κανόνες που αντιμετωπίζουν το bitcoin λιγότερο σαν ένα παράνομο νόμισμα και περισσότερο σαν μέρος του τραπεζικού συστήματος. Η αλλαγή αυτή οδήγησε σε μια έκρηξη της συναλλακτικής δραστηριότητας στη χώρα καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ανταλλάξουν γεν με bitcoin. Η επίδραση στην τιμή ήταν προβλέψιμη.

Και στην Κίνα, όπου οι αρχές έχουν εδώ και καιρό μια σχέση αγάπης-μίσους με το bitcoin, φαίνεται ότι η χώρα γίνεται για άλλη μια φορά πιο ανεκτική. Όπως ανέφερε το CNBC, οι αναλυτές επισημαίνουν τη μεγάλη πτώση στη διαφορά μεταξύ των τιμών bitcoin στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Κίνας. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδύσεις που σχετίζονται με το bitcoin στην Κίνα έχουν λιγότερο ρίσκο.

3. Από την άνοδο στην πτώση και τούμπαλιν

Αν έχετε ακολουθήσει το bitcoin για λίγο, ξέρετε ότι το νόμισμα είναι επιρρεπές σε θεαματικές συντριβές. Οι συντριβές προήλθαν μετά από δημοσιεύματα για την αξία του bitcoin, τα οποία δημιούργησαν έναν κύκλο ανόδου και με τη σειρά του αυτός τράβηξε την προσοχή των κυριοτέρων επενδυτών που βοήθησαν στο να φουσκωθούν οι τιμές.

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός τέτοιου κύκλου ανόδου. Τα κοινωνικά μέσα είναι γεμάτα αναφορές στην απίστευτη αύξηση της αξίας των κρυπτο-νομισμάτων. Και πράγματι υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι για όλο αυτό το hype – ιδιαίτερα καθώς το ψηφιακό νόμισμα και η τεχνολογία blockchain έχουν αρχίσει να γίνονται mainstream – αλλά υπάρχουν και λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Λίγοι άνθρωποι κατανοούν πραγματικά το ψηφιακό νόμισμα και οι περισσότεροι από αυτούς που το κατανοούν κατέχουν μεγάλο όγκο ψηφιακών νομισμάτων· κάπως έτσι, οι σκεπτικιστές είναι λίγοι και η θριαμβολογία υπερισχύει.

Στην αρχή της εβδομάδας, η αξία ενός bitcoin ήταν 2.020 δολάρια, σύμφωνα με το Coinbase.