Η «μάχη» της οθόνης ξεπερνά όσα μπορούν να δουν τα μάτια μας

Η «μάχη» της οθόνης ξεπερνά όσα μπορούν να δουν τα μάτια μας
epa05702355 Attendees watch an array of Skyworth OLED TVs at the 2017 International Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, USA, 06 January 2017. The annual CES which takes place from 5-8 January is a place where industry manufacturers, advertisers and tech-minded consumers converge to get a taste of new gadgets and innovations coming to the market each year. EPA/MIKE NELSON

Οι αλλαγές στην τεχνολογία OLED κρύβουν πίσω τους μια βιομηχανία δεκάδων δισ. δολαρίων.

 

του Andrew Nusca

Έχετε δει ψηφιακές οθόνες πρόσφατα; Είναι σαφώς καλύτερες απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν. Οι γραμμές είναι πιο καθαρές, τα χρώματα είναι πιο ζωηρά, και γενικά οι νέες οθόνες είναι πολύ διαφορετικές από τις οθόνες στις παλιές συσκευές σας. Ο λόγος; Μια τεχνολογία που ονομάζεται OLED.

Η λέξη OLED (οργανική δίοδος εκπομπής φωτός) μπορεί να μοιράζεται μερικά κοινά γράμματα με το LED και το LCD, τις κυριότερες τεχνολογίες απεικόνισης της περασμένης δεκαετίας. Όμως, η τεχνολογία είναι θεμελιωδώς διαφορετική. «Το OLED εκπέμπει το δικό του φως και αυτό προσφέρει πραγματικά σημαντικά πλεονεκτήματα αναφορικά με την ποιότητα των pixel», λέει ο εκπρόσωπος της LG Electronics USA, John Taylor. «Κάθε pixel μπορεί να ελεγχθεί μεμονωμένα, που σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργήσει τέλεια επίπεδα μαύρου χρώματος – το σημαντικότερο στοιχείο για μια θαυμάσια εικόνα».

Το OLED επίσης έχει μια πολύ υψηλότερη τιμή. Κυριαρχεί στα πιο ακριβά τμήματα της αγοράς, από τα τηλέφωνα (το Galaxy S9 της Samsung) έως τις τηλεοράσεις (η C8 της LG). Το πιο σημαντικό είναι ότι μόνο μια χούφτα εταιριών – μεταξύ των οποίων η Samsung, η LG και η Sony – ελέγχουν την περιορισμένη προσφορά OLED.

«Σχεδόν κάθε εταιρεία επενδύει στον ανταγωνισμό με τη Samsung», λέει ο Jerry Kang, ο οποίος ηγείται της ανάλυσης τεχνολογίας οθόνης στην εταιρεία έρευνας αγοράς IHS. «Οι άλλες εταιρείες προσπαθούν να ακολουθήσουν».

Η εταιρεία του Kang πιστεύει ότι η παγκόσμια αγορά OLED θα αναπτυχθεί από περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις φέτος σε 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, τροφοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από κινητές συσκευές.

Ποιος κερδίζει ή χάνει εξαρτάται από τη συσκευή: Η Samsung προμηθεύει οθόνες OLED στους δύο κορυφαίους κατασκευαστές τηλεφώνων στον κόσμο (η ίδια και η Apple), όμως μια πρόωρη απόφαση κατά της OLED παρέδωσε ακούσια την αγορά premium τηλεοράσεων στην LG και τη Sony. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε το εύρος των δυνατοτήτων με τις οθόνες OLED», λέει ένας εκπρόσωπος της Samsung Display, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ξεκίνησε να επενδύει στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας πριν από 18 χρόνια.

Ο πόλεμος του OLED εξαπλώνεται καθώς οι τιμές των οθονών OLED συνεχίζουν να υποχωρούν και μια κάποτε premium καινοτομία διαδίδεται ευρέως. «Είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία», λέει ο Taylor της LG. «Δεν πρόκειται να βγάλουμε το πόδι μας από το γκάζι».