Οι μαύρες σελίδες των Αιγυπτιακών Αερογραμμών

Οι μαύρες σελίδες των Αιγυπτιακών Αερογραμμών

Με αφορμή την εξαφάνιση του Airbus A320 της Egypt Air στην ανατολική Μεσόγειο θυμόμαστε τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες που σημάδεψαν την αιγυπτιακή εταιρία.

Ως σκληρό πλήγμα για τη Αίγυπτο, μια χώρα που δοκιμάζεται στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας, αποτιμάται η εξαφάνιση του Airbus Α320 της Egypt Air που εκτελούσε την πτήση Παρίσι – Κάιρο την Πέμπτη 19 Μαΐου. Το σενάριο μιας επίθεσης εξετάζεται πολύ σοβαρά από τις αιγυπτιακές αρχές και από εμπειρογνώμονες καθώς το πλήρωμα δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν το αεροσκάφους αλλάξει πορεία και χάσει απότομα ύψος. Στο αεροσκάφος ταξίδευαν 66 άνθρωποι, οι 56 επιβάτες. Μεταξύ αυτών 30 Αιγύπτιοι και 15 Γάλλοι, ένα αγοράκι και δύο βρέφη, οι συγγενείς των οποίων παρακολουθούν εναγωνίως τις εξελίξεις. Είχε προηγηθεί αεροπειρατεία σε άλλο αεροσκάφος της Egypt Air που είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια για το Κάιρο, η οποία δεν είναι η μόνη στην ιστορία της αιγυπτιακής εταιρίας. Αεροπειρατείες και συντριβές, είτε από ανθρώπινο λάθος είτε από τεχνικές αστοχίες, δεν σπανίζουν στην 84χρονη λειτουργία της. Ας θυμηθούμε μερικές από αυτές που είχαν σημαντικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Τον Μάιο του 2002 η πτήση 843 από το Κάιρο προς την Τύνιδα συνετρίβη σε λόφο κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Τυνησίας εν μέσω αμμοθύελλας. Η συντριβή έγινε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσγείωσης και η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος έδειξε ως υπαίτιο το λογισμικό που υπολόγιζε το ελάχιστο υψόμετρο ασφαλείας. Από τα 56 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος τα 14 σκοτώθηκαν.

Η πτήση 990 της EgyptAir ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία των αεροπορικών ατυχημάτων. Το Boeing 767 που εκτελούσε το δρομολόγιο Λος Άντζελες- Καίριο, συνετρίβη πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό τον Οκτώβριο του 1999 παρασύροντας στο θάνατο 217 ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr