Η μαζική εκκαθάριση του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Η μαζική εκκαθάριση του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα
epa05427957 Supporters of Turkish President Erdogan hold Turkish flags in front of Turkish embassy to protest against the attempt coup d'etat in Turkey on 15 July 2015, in Brussels, Belgium, 16 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim declared that the government has regained control after an attempted military coup d'etat. According to reports, at least 161 people died and 2,893 soldiers who allegedly supported the coup were detained. According to further reports, Turkish President Erdogan has denounced the coup attempt as an 'act of treason' and insisted his government remains in charge. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ισχυρότερος από ποτέ φαίνεται να βγαίνει από τη δοκιμασία ο Τούρκος πρόεδρος, απομακρύνοντας χιλιάδες δικαστικούς και στρατιωτικούς.

Και ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακτήσει την κατάσταση στα χέρια του, στην Τουρκία κάνουν απολογισμό των νεκρών και των τραυματιών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα από ένα μέρος του στρατού της χώρας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ανήλθε σε 290 νεκρούς, μεταξύ των οποίων οι 161 είναι κυρίως άμαχοι και στελέχη της αστυνομίας και οι 104 υποστηρικτές των πραξικοπηματιών.

Συνολικά 2.839 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί και όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός «σ’ αυτούς τους δειλούς θα επιβληθεί η ποινή που τους αξίζει».

Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές διέταξαν την κράτηση 2.745 δικαστών και εισαγγελέων μετά την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Πιο συγκεκριμένα, οι αρχές της Τουρκίας συνέλαβαν το μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας Αλπαρσλάν Αλτάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV. O Aλπαρσλάν Αλτάν, ένας εκ των 17 δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, βρίσκεται υπό κράτηση για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί, επισήμανε το NTV.

Νωρίς σήμερα το πρωί, στην πόλη Ντενιζλί (δυτική Τουρκία), ο διοικητής της φρουράς Οζάν Οζμπακίρ συνελήφθη μαζί με 51 στρατιώτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Πέντε μέλη του HSYK, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Τουρκίας, απομακρύνθηκαν επίσης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Αξιοσημείωτο είναι πως συνελήφθη ο διοικητής της Β’ Στρατιάς στρατηγός Αντέμ Χουντουντί, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της νομικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία εναντίον των επίδοξων πραξικοπηματιών καθώς και ο διοικητής της Γ’ Στρατιάς, στρατηγός Ερντάλ Οζτούρ.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωναταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν.

Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη χθες, Σάββατο, ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα. Οι βαθμοφόροι ανακρίνονται.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Άγκυρα υποψιάζεται ότι η βάση Ιντσιρλίκ, η οποία έκλεισε χθες και παραμένει κλειστή και σήμερα, είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες το βράδυ της Παρασκευής.

Οι εκκαθαρίσεις δεν περιορίζονται στον στρατό, συνεχίζει το πρακτορείο Ανατολή, το οποίο μεταδίδει πως εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος 2.745 δικαστών και εισαγγελέων σε όλη την Τουρκία.

Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ περίπου έξι χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, και αναμένονται και άλλες συλλήψεις.

Η έρευνα έχει ανατεθεί σε εισαγγελείς στην Άγκυρα και οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχι Γκιουλέν ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατηγορηθείς από τον πρόεδρο Ερντογάν ότι υπέθαλψε την απόπειρα πραξικοπήματος, ο ιμάμης διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε ευθύνη.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Ερντογάν πανηγύρισαν στην Κωνσταντινούπολη για την αποτυχία του πραξικοπήματος

Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη για να βροντοφωνάξουν την υποστήριξή τους στον επικεφαλής του τουρκικού κράτους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στρατιωτικών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος εκφώνησε μια ομιλία ενώπιον των οπαδών του, που κρατούσαν τουρκικές σημαίες, σύμφωνα με τις εικόνες που πρόβαλαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η ατμόσφαιρα ήταν ενθουσιώδης στη συνοικία Κισικλί, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Και στην Άγκυρα, υποστηρικτές του Ερντογάν κατέκλυσαν την περιοχή μπροστά από την Εθνοσυνέλευση, αν και λιγότεροι σε αριθμό σε σύγκριση με το πλήθος στην Κωνσταντινούπολη.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είχε ζητήσει μέσω Twitter στους συμπατριώτες του να «παραμείνουν στους δρόμους (…) καθώς μια νέα έξαρση (βίας) είναι πιθανή».

Η έκκλησή του εισακούστηκε αν κρίνει κανείς από τους εορτασμούς αργότερα και στην πλατεία Ταξίμ.

Κατά μήκος του εμπορικού πεζόδρομου Ιστικλάλ, χιλιάδες κόσμου ξεκίνησαν μια μεγαλειώδη πορεία κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος). Επικεφαλής της πορείας ήταν νεαροί άνδρες που κρατούσαν ο ένας το χέρι του άλλου κι ακολουθούσαν οικογένειες με μικρά παιδιά.

Κατόπιν συγκεντρώθηκαν στην πλατεία όπου υπό τον ήχο σφυριγμάτων και επευφημιών, και μαζί με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονται από νωρίς εκεί, ξεχύθηκαν έως το κεντρικό μνημείο της πλατείας.

«Είμαι χαρούμενος, αγαπώ την Τουρκία» είπε χαμογελώντας ο μικρός Αχμέτ, μόλις 7 ετών.

«Σήμερα γιορτάζουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία, γιορτάζουμε την Τουρκία» επισήμανε η 18χρονη Φατμά.

«Με τον Ερντογάν στην εξουσία δεν θα ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ»

O Τούρκος Πρόεδρος θα συνεχίσει να ενισχύει την εξουσία του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, διότι ο Ερντογαν δεν θα αφήσει να χαθεί η ευκαιρία «να κάνει εκκαθαρίσεις στο στρατό και να πραγματοποιήσει επιτέλους το σχέδιό του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα με στόχο την απόλυτη κυριαρχία του», είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt» ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των πρασίνων, Τσεμ Εζντεμίρ.

«Ακόμα και τα λίγα ΜΜΕ τα οποία κάνουν κριτική και το ευαίσθητο λουλουδάκι της κοινωνίας των πολιτών σίγουρα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό», πρόσθεσε ο Εζντεμιρ.

Με την ανοικτή δυτική δημοκρατία δεν έχει πολλά κοινά αυτό που ονομάζεται στην Άγκυρα δημοκρατία, όπως είπε και πρόσθεσε ότι μια δημοκρατικά προσανατολισμένη Τουρκία ασφαλώς θα είχε θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον Ερντογάν όμως στην εξουσία δεν πρόκειται να υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., όπως τόνισε ο ηγέτης των πρασίνων.

«Ο έλεγχος της κυβέρνησης έχει αποκατασταθεί σε όλη τη χώρα»

H κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όλη την Τουρκία και παρότι λίγες ομάδες στασιαστών αντιστέκονται στην Κωνσταντινούπολη, δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Υπάρχουν επίσης λίγα σημαντικά στελέχη του στρατού που δεν έχουν συλληφθεί, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως είναι πολύ πιθανό να συλληφθούν σύντομα.