Η «Mea Culpa» του Ζούκερμπεργκ ικανοποίησε τους επενδυτές του Facebook

Η «Mea Culpa» του Ζούκερμπεργκ ικανοποίησε τους επενδυτές του Facebook

Για πόσο καιρό ακόμη, όμως, θα παραμένει ανεπηρέαστη η επιχειρηματική δραστηριότητα του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης; 

του David Meyer

Η τιμή της μετοχής του Facebook ανέβηκε κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, αφότου ο CEOMark Zuckerberg δήλωσε ότι τα πρόσφατα σκάνδαλα δεν είχαν «καμία σημαντική επίδραση» στην επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας.

Ο ισχυρισμός αυτός ήρθε σε μια στιγμή που το Facebook επιβεβαίωσε ότι παρακολουθεί τους συνδέσμους και τις εικόνες που αποστέλλονται σε ιδιωτικές συνομιλίες στο Messenger. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι ο αριθμός των χρηστών των οποίων τα δεδομένα ενδέχεται να διαμοιράστηκαν καταχρηστικά με την Cambridge Analytica είναι 87 εκατομμύρια, και όχι 50 εκατομμύρια όπως είχε αρχικά αναφερθεί.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αποκαλύφθηκε ότι κακόβουλοι δρώντες χρησιμοποιούσαν ένα εργαλείο εύρεσης φίλων (που τώρα έχει αφαιρεθεί) για να καταγράφουν τις δημόσιες πληροφορίες των ανθρώπων.

Δεδομένου ότι τα σκάνδαλα ιδιωτικότητας του Facebook συνεχίζουν να προκύπτουν – και οι έρευνες συνεχίζουν να συσσωρεύονται – είναι αλήθεια λογικό οι επενδυτές να πιστεύουν όσα λέει η εταιρεία και όχι να απομακρύνονται απ’ αυτήν;

Υπάρχουν πράγματι λόγοι που επιτρέπουν αισιοδοξία. Πρώτα απ’ όλα, το ότι όλα αυτά τα πράγματα βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα δυνητικά σκάνδαλα εν όψει για το Facebook.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι παραδοχές του Facebook έρχονται σε μια στιγμή που η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικές αλλαγές στα συστήματά της, έτσι ώστε να συμμορφώνονται περισσότερο με τον επερχόμενο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πολύ πιο εύκολο να πετύχεις κάτι όταν προωθείς τη θεραπεία μαζί με τη διάγνωση.

Σημειώστε ότι ο Zuckerberg χρησιμοποίησε μια τηλεδιάσκεψη την περασμένη Τετάρτη με δημοσιογράφους για να τονίσει ότι, σε αντίθεση με όσα αναφέρει ένα δημοσίευμα του Reuters, το Facebook θα επεκτείνει τους ελέγχους απορρήτου που συμμορφώνονται με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων σε χρήστες σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο στην ΕΕ.

Αν το Facebook δεν προέβαινε σε μεγάλες αλλαγές για να ευθυγραμμιστεί με τον ευρωπαϊκό νόμο περί ιδιωτικότητας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, θα κινδύνευε με πρόστιμα ύψους μέχρι και 4% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων του.

Μένει να δούμε αν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θα μείνουν ικανοποιημένες με τις αλλαγές που έχει εφαρμόσει το Facebook, αλλά το σίγουρο είναι ότι η πλατφόρμα μοιάζει να καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν το Facebook. Σίγουρα, οι αλλαγές κάνουν πιο δύσκολο για τις εφαρμογές τρίτων μερών το να λαμβάνουν δεδομένα από τους χρήστες του Facebook, καθιστώντας πιθανώς το κοινωνικό δίκτυο μια λιγότερο ελκυστική πλατφόρμα για κάποιους προγραμματιστές. Επίσης, χαλαρώνουν προσοδοφόρους δεσμούς με τους μεσίτες δεδομένων, γεγονός που πιθανόν θα κάνει λιγότερο σχετικές τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα (κάτι που ανησυχεί τους αναλυτές της Morgan Stanley).

Πρόκειται για ανατροπές των πολιτικών εκείνων που έκαναν το Facebook αυτό που είναι σήμερα – διεισδυτικό ως προς το ιδιωτικό απόρρητο, αλλά και εξαιρετικά προσοδοφόρο. Έτσι, όταν ο Zuckerberg λέει ότι δεν έχει ακόμη επηρεαστεί σημαντικά η επιχειρηματική δραστηριότητα του Facebook, αυτό μπορεί να μην ισχύει για πολύ καιρό ακόμα.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακολούθησαν τη «γραμμή» του #DeleteFacebook, αλλά αυτό που μετράει είναι το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Μόλις το Facebook καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων – αν είναι αυτό πράγματι εφικτό – θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί ακόμα να ευδοκιμήσει σεβόμενο παράλληλα τα δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Δείτε ακόμη: 

Ποια μαθήματα μπορεί να δώσει η Apple στο Facebook για τα δεδομένα των χρηστών του

Η απάντηση-«χαστούκι» του Ζούκερμπεργκ στον Τιμ Κουκ της Apple