Οι μεγάλες φίρμες «σνομπάρουν» το Instagram

Οι μεγάλες φίρμες «σνομπάρουν» το Instagram

Παρά το μέγεθος και τις δυνατότητες marketing που προσφέρει, μόλις το 23% των μεγάλων επιχειρήσεων της αγοράς επιλέγουν το Instagram για την προώθηση των προϊόντων τους.

Η ανάπτυξη του Instagram, στα πέντε χρόνια παρουσίας του στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι εντυπωσιακή. Με 300 εκατομμύρια συνδεδεμένους χρήστες, θα ανέμενε κανείς να έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Ωστόσο, μόλις το 1/4 των μεγάλων ονομάτων της αγοράς χρησιμοποιούν τη δημοφιλή υπηρεσία δημοσίευσης φωτογραφιών για την προώθηση των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας επιχειρηματικών υπηρεσιών Yes Lifecycle Marketing, ανάμεσα σε 2000 μεγάλες εταιρείες μόλις το 23% εμπιστεύεται για την προώθηση των προϊόντων τους το Instagram. Οι ίδιες εταιρείες έχουν κατά 80% ενεργή παρουσία στο Facebook, κατά 82% στο Twitter και κατά 60% στο Youtube.

Σε σχέση με την παρουσία των εταιρειών στα πολύ πιο διαδεδομένα και ανεπτυγμένα Facebook και Twitter, τα ποσοστά του Instagram θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν. Αλλά η παρουσία των εταιρειών στο Instagram είναι μικρότερη ακόμα και από αυτή στο Google+, όπου σχεδόν το ένα τρίτο από αυτές είναι ενεργοί χρήστες.  Και αν αναλογιστεί κανείς την προβληματική στρατηγική του τελευταίου, η διαπίστωση αυτή λέει πολλά.

«Εκπλήσσομαι που οι περισσότερες φίρμες δεν αναπτύσσουν την παρουσία τους στο Instragram», αναφέρει ο πρόεδρος της Yes Lifecycle Marketing, Μάικλ Φίσερ. «Με πάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες και 70 εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο να διακινούνται ημερησίως, οι εταιρείες που επενδύουν τη στρατηγική τους στα social media χωρίς να περιλαμβάνουν το Instagram, χάνουν μια ευρεία ευκαιρία να προσεγγίσουν ακόμα περισσότερο τους πελάτες τους.»

Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στις εταιρείες που επιλέγουν για την προώθηση ενός προϊόντος τρία διαφορετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μόλις το 12% συμπεριλαμβάνει στις επιλογές του το Instagram.

Ποιες, όμως, είναι οι εταιρείες που τολμούν να κάνουν την έκπληξη; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πλειονότητα των εταιρειών που χρησιμοποιούν το Instagram είναι εστιατόρια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις λιανεμπορίου. Ειδικά οι τελευταίοι προσθέτουν κάθε μήνα 8% επιπλέον ακολούθους, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα υπόλοιπα δίκτυα.

Στην κορυφή της λίστας με τις πιο δημοφιλείς μάρκες στο Instagram βρίσκονται εταιρείες που έχουν σχέση με την ένδυση και τη μόδα. Στην πρώτη θέση έρχεται η Nike, με 13,3 εκατομμύρια followers, ενώ στη δεύτερη βρίσκεται η γερμανική Adidas, με 4,6 εκατομμύρια. Μέσα στην πρώτη δεκάδα συναντάμε επίσης τις Zara, Prada, Dior και Gucci.

Τις δυνατότητες του Instagram αποφάσισαν πρόσφατα να εκμεταλλευτούν και δύο τεχνολογικοί «κολοσσοί». Η Intel παρουσιάζει συχνά υλικό από τα τελευταία επιτεύγματά της και τις εκδηλώσεις της και η Microsoft προσέλαβε ειδικό φωτορεπόρτερ για να αναπτύξει περεταίρω την παρουσία της στο δημοφιλές μέσο.