Η μείωση των επιτοκίων δεν θα γίνει άμεσα, τονίζει η ΕΚΤ

Η μείωση των επιτοκίων δεν θα γίνει άμεσα, τονίζει η ΕΚΤ
epa07362823 (FILE) - Governor of the Central Bank of Ireland, Philip Lane, delivers a speech during the conference Finance Disintermediation and the Future of the Banking Sector' held in Madrid, Spain, 30 October 2018 (reissued 11 February 2019). According to reports, Eurozone ministers backed Lane's nomination to assume the post of chief economist at the European Central Bank (ECB). EPA/MARISCAL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις τρέχουσες σκέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση των επιτοκίων δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμο θέμα συζήτησης, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν.

Ο γενικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης για τον Δεκέμβριο του 2023 διαμορφώθηκε 2,9% από 2,4% τον Νοέμβριο και ενισχύοντας την υπόθεση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ προς το παρόν.

Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στο εύρος 2,5% έως 3% για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων πριν από τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν τον Μάιο θα ήταν πρόωρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές την εκτίμησή μας από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, τις προβλέψεις μας του Δεκεμβρίου. Σε αυτή τη βάση, και φυσικά θα εξετάσουμε τα εισερχόμενα στοιχεία, αυτό (η μείωση των επιτοκίων) δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμο θέμα» δήλωσε ο Λέιν σε εκδήλωση στο Δουβλίνο.

«Μόλις αναπτύξουμε επαρκή εμπιστοσύνη ότι βρισκόμαστε σταθερά στο δρόμο προς τον στόχο του πληθωρισμού του 2%, τότε το θέμα της μείωσης των επιτοκίων θα έρθει προφανώς στο προσκήνιο. Αλλά αυτή τη στιγμή, αυτό είναι μια προσωρινή εικασία και θα πρέπει να δούμε τα εισερχόμενα δεδομένα προτού προχωρήσουμε πέρα από αυτό» συμπλήρωσε τι στέλεχος της ΕΚΤ.

Το Reuters σημειώνει πως οι επενδυτές έχουν τιμολογήσει περικοπές ύψους 150 μονάδων βάσης το επόμενο έτος, με μια πρώτη κίνηση τον Απρίλιο να έχει τιμολογηθεί πλήρως – ένα χρονοδιάγραμμα που αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν χαρακτηρίσει υπερβολικό, δεδομένων των παρατεταμένων πιέσεων στις τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com