Ενισχυμένος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 3,7% στην Ελλάδα – Ξεφεύγει από τον στόχο της ΕΚΤ

Ενισχυμένος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 3,7% στην Ελλάδα – Ξεφεύγει από τον στόχο της ΕΚΤ
Photo: pixabay.com
Προκαλώντας ανησυχίες για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να διατηρήσει «παγωμένα» τα επιτόκια της.

Ενισχυμένος εμφανίστηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Δεκέμβριο του 2023, προκαλώντας ανησυχίες για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να διατηρήσει «παγωμένα» τα επιτόκια της προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% που έχει θέσει για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,9% έναντι 2,4% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3%.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη άνοδο του δείκτη από τον Απρίλιο του 2023.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι -0,6% τον Νοέμβριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,4% από 3,6% τον Νοέμβριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,7% έναντι 2,9% τον Νοέμβριο.

Ανά χώρα

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη καταγράφουν η Σλοβακία (6,6%), η Αυστρία (5,7%) και η Κροατία (5,4%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο και η Ιταλία (0,5%), η Λετονία (0,9%) και η Ολλανδία (1%).

Η μεγαλύτερη αύξηση στα τρόφιμα

Ανά κλάδους της οικονομίας, τα τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός κατέγραψαν ετήσια άνοδο τιμών 6,1% (από 6,9% τον Νοέμβριο), ενώ οι υπηρεσίες παρουσιάζουν αύξηση τιμών 4% (όπως και τον Νοέμβριο).

Αντίθετα, οι τιμές της ενέργειας παρουσίαζουν μείωση τιμών -6,7% (έναντι μείωσης -11,5% τον Νοέμβριο).

Η σημασία για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ στις τελευταίες συνεδριάσεις της νομισματικής της επιτροπής διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της, μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις τους από το καλοκαίρι του 2022 ώστε να φέρει και πάλι τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% που έχει θέσει για τη σταθερότητα των τιμών.

Η επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει τονίσει πως η ΕΚΤ αναμένει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό για τις αρχές του 2024, ενώ έχει υπογραμμίσει πως η τράπεζα είναι έτοιμη να επέμβει με νέες αυξήσεις των επιτοκίων σε περίπτωσεις διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αυξάνει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και προκαλεί ανησυχίες σε αγορές και επενδυτές  για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: