Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Citigroup, με ζημίες 1,8 δισ. δολαρίων

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Citigroup, με ζημίες 1,8 δισ. δολαρίων
Photo: AFP
Η τράπεζα συσσωρεύει χρήματα για να καλύψει τους συναλλαγματικούς κινδύνους στην Αργεντινή και τη Ρωσία.

Η Citigroup ανακοίνωσε την Παρασκευή ζημίες ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς κατέγραψε χρεώσεις για την αναπλήρωση ενός κρατικού ταμείου ασφάλισης καταθέσεων και τη διενέργεια μιας σαρωτικής εσωτερικής αναδιοργάνωσης.

Η διευθύνουσα σύμβουλος, Τζέιν Φρέιζερ, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα “πολύ απογοητευτικά”, αλλά αναμένει ότι το τρέχον έτος θα αποτελέσει σημείο καμπής.

“Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στην απλοποίηση της Citi και στην εκτέλεση της στρατηγικής μας το 2023”, ανέφερε σε δήλωσή της.

Η Φρέιζερ έχει ξεκινήσει μια πολυετή προσπάθεια για να μειώσει τη γραφειοκρατία, να αυξήσει τα κέρδη και να ενισχύσει μια μετοχή που έχει μείνει πίσω από τους ανταγωνιστές της.

Ο τρίτος μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ με βάση το ενεργητικό εμφάνισε ζημίες 1,16 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Τα αποτελέσματα διαβρώθηκαν από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένες χρεώσεις και αποθεματικά που η Citigroup γνωστοποίησετην Τετάρτη.

Η ζημιά τροφοδοτήθηκε επίσης από το γεγονός ότι η τράπεζα συσσωρεύει χρήματα για να καλύψει τους συναλλαγματικούς κινδύνους στην Αργεντινή και τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα έσοδα υποχώρησαν στα 17,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ήταν η πρώτη φορά που η Citigroup ξεχώρισε τα κέρδη για τις πέντε δραστηριότητές της, υπηρεσίες, αγορές, τραπεζικές εργασίες, προσωπική τραπεζική στις ΗΠΑ και πλούτο, οι οποίες προηγουμένως ήταν ενταγμένες σε ευρύτερα τμήματα.

Τα έσοδα από τις αγορές, ή το τμήμα συναλλαγών, μειώθηκαν κατά 19% σε 3,4 δισ. δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Παρασύρθηκε από την πτώση των εσόδων από σταθερό εισόδημα κατά 25%, η οποία περιλάμβανε κάποιες απώλειες από την Αργεντινή.

Αντίθετα, τα τραπεζικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 22% σε 949 εκατ. δολάρια, χάρη στις υψηλότερες αμοιβές επενδυτικής τραπεζικής που αντιστάθμισαν την πτώση των εταιρικών δανείων.

Στην προσωπική τραπεζική στις ΗΠΑ, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 12% στα 4,9 δισ. δολάρια, χάρη στη λιανική τραπεζική και τις πιστωτικές κάρτες.

Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 6% σε 4,5 δισ. δολάρια και τα έσοδα από τη διαχείριση περιουσίας μειώθηκαν κατά 3% σε 1,7 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα της Citi για το 2023 αυξήθηκαν στα 78,5 δισ. δολάρια από το προηγούμενο έτος. Παρόλα αυτά, τα καθαρά της έσοδα μειώθηκαν στα 9,2 δισ. δολάρια, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com