Η μέρα που χιλιάδες αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα θα βγουν στους δρόμους πλησιάζει

Η μέρα που χιλιάδες αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα θα βγουν στους δρόμους πλησιάζει
epa05097128 The 2017 Chrysler Pacifica Hybrid is presented at the North American International Auto Show at Cobo Center in Detroit, Michigan, USA, 11 January 2016. Auto manufacturers from around the globe come to show off their latest models and concepts. EPA/TANNEN MAURY

Ένα τεράστιο βήμα στην επόμενη μέρα της αυτόνομης οδήγησης έκαναν η Fiat – Chrysler και η Waymo.

 

Η Fiat – Chrysler Automobiles (FCA) θα προμηθεύσει την Waymo –πρώην project της Google για την αυτόνομη οδήγηση- με «χιλιάδες» αναμορφωμένα μίνι-βαν Chrysler Pacifica Hybrid, λίγο πριν το σχέδιο της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, μπει σε πλήρη εφαρμογή.

Οι πρώτες παραδόσεις των αυτο-οδηγούμενων αυτοκινήτων με εγκατεστημένο το ειδικό λογισμικό αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2018.

Η Waymo δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή αριθμό των οχημάτων, ούτε για τις πόλεις στις οποίες αναμένεται να κυκλοφορήσουν. Πάντως, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η αμερικανική εταιρeία έχει προχωρήσει σε δοκιμές σε 25 διαφορετικές αμερικανικές πόλεις.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Waymo είναι να μπει στο χώρο των επαγγελματικών οχημάτων. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εταιρεία αποφάσισε να εμβαθύνει τις σχέσεις της με την FCA αυτήν την χρονική περίοδο, έπειτα από τη στενή συνεργασία τους στον σχεδιασμό των μίνι-βαν και των συστημάτων αυτόματης οδήγησης.

Ήδη, πάντως, από το 2016 περίπου 100 αυτο-οδηγούμενα Pacifica κυκλοφορούν στους δρόμους ενός προαστίου του Φίνιξ στις ΗΠΑ. Παρότι δεν έχει αναφερθεί κάποιο ευτράπελο μέχρι στιγμής, το άνοιγμα τέτοιου είδους οχημάτων στην αγορά στην ίδια περιοχή θα γίνει φέτος και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην λείπει ο οδηγός από το όχημα. Ακόμη και για εκείνους που έχουν τη δυνατότητα μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τους να καλούν το όχημά τους όπου βρίσκονται.