Η μετοχή της Maersk ενισχύεται από τη διακοπή των δρομολογίων στην Ερυθρά Θάλασσα – Αλλά μπορεί αυτό να είναι κακό νέο για τον πληθωρισμό

Η μετοχή της Maersk ενισχύεται από τη διακοπή των δρομολογίων στην Ερυθρά Θάλασσα – Αλλά μπορεί αυτό να είναι κακό νέο για τον πληθωρισμό
(FILES) Sailors pass by the Ebba Maersk container ship as they participate in the annual long-distance dhow sailing race, known as al-Gaffal, near Sir Abu Nuair island towards the Gulf emirate of Dubai on June 4, 2022. Shipping giant Maersk said on December 31, 2023 it was suspending the passage of vessels through a key Red Sea strait for 48 hours, after Yemeni rebels attacked one of its merchant ships. (Photo by Karim SAHIB / AFP) Photo: AFP
Αθροιστικά, οι εταιρείες που έχουν σταματήσει προς το παρόν το εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του μεριδίου της αγοράς θαλασσίων μεταφορών.

Της Prarthana Prakash

Η χρηματιστηριακή αγορά ανασαίνει ανακουφισμένη μετά την επιβεβαίωση ότι μια σειρά από ναυτιλιακές εταιρείες θα αποφεύγουν πλέον μια επικίνδυνη διαδρομή μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μετά την επίθεση σε πλοίο από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης τον περασμένο μήνα.

Η δανέζικη εταιρεία A.P. Moller-Maersk σταμάτησε τη διέλευση των εμπορικών πλοίων της μετά την επίθεση σε ένα πλοίο στα τέλη Δεκεμβρίου – μια παύση που έγινε επ’ αόριστον την Τρίτη, όταν η Maersk εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανακατευθύνει τα πλοία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική «μέχρι νεωτέρας».

«Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχίσουμε να διακόπτουμε κάθε κίνηση φορτίου μέσω της περιοχής, ενώ αξιολογούμε περαιτέρω τη συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Maersk με έδρα την Κοπεγχάγη.

Η κίνηση αυτή ανέβασε τις μετοχές της Maersk, οι οποίες κέρδισαν 6,4% και 5,1% την Τρίτη και την Τετάρτη, αντίστοιχα. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωναν άνοδο σχεδόν 3% το μεσημέρι της Πέμπτης.

Από τότε που οι Χούτι άρχισαν να εντείνουν τις επιθέσεις τον Δεκέμβριο -με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να ανέλθει σε τουλάχιστον 23- πολλές άλλες εταιρείες έχουν επίσης λάβει μέτρα για να θέσουν σε εφαρμογή εναλλακτικές ναυτιλιακές διαδρομές και να αποφύγουν την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.

Η γερμανική Hapag-Lloyd δήλωσε ότι θα αποφεύγει την περιοχή τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι δύο από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ίδιο έκαναν και οι εταιρείες Mediterranean Shipping Company (MSC) και CMA CGM, οι οποίες άρχισαν να ανακατευθύνουν τα φορτία τον περασμένο μήνα, όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις.

Η τελευταία, ένας γαλλικός ναυτιλιακός όμιλος, δήλωσε ότι ως εκ τούτου θα πρέπει να αυξήσει τις τιμές έως και 100% από την Ασία προς την περιοχή της Μεσογείου από τις 15 Ιανουαρίου, ανέφερε το CNBC την Τετάρτη.

Αθροιστικά, οι εταιρείες που έχουν σταματήσει προς το παρόν το εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του μεριδίου της αγοράς θαλασσίων μεταφορών.

«Λόγω αυτού του περιστατικού και για να προστατεύσουμε τη ζωή και την ασφάλεια των ναυτικών μας, μέχρι να είναι ασφαλής η διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα, τα πλοία της MSC δεν θα διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ προς ανατολάς και προς δυσμάς», ανέφερε η MSC σε ανακοίνωσή της τον Δεκέμβριο.

Τον ίδιο μήνα, η BP έγινε η πρώτη πετρελαϊκή εταιρεία που ανέστειλε προσωρινά τη διέλευση των δεξαμενοπλοίων της από την Ερυθρά Θάλασσα – γεγονός που υποδηλώνει την αυξανόμενη ανάγκη για μεγαλύτερη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή.

Η εμπορική οδός μέσω της Ερυθράς Θάλασσας συνδέεται με τη διώρυγα του Σουέζ, η οποία διαχειρίζεται σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου φορτίου εμπορευματοκιβωτίων, καθιστώντας την κρίσιμη για τις μεταφορές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Οι παρατεταμένες διαταραχές στο εμπόριο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανές αυξήσεις του κόστους μεταφοράς και παράδοσης, ακριβώς τη στιγμή που οι οικονομίες άρχισαν να βλέπουν κάποια επιτυχία στην υποχώρηση του πληθωρισμού.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com