Η Microsoft συνεργάζεται με κινεζικό στρατιωτικό πανεπιστήμιο – Έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμφιβολίες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για αυτές τις συνεργασίες.

Συνεργασία με κινεζικό πανεπιστήμιο, που είναι υπό στρατιωτική διοίκηση έχει η Microsoft, πάνω στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση και λογοκρισία.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τρεις μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου την περασμένη χρονιά, γράφτηκαν από ακαδημαϊκούς της Microsoft Research Asia στο Πεκίνο και ερευνητές που συνεργάζονται με το κινεζικό Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας, που ελέγχεται από τον κορυφαίο στρατιωτικό οργανισμό της Κίνας, την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή. Η αμερικανική κυβέρνηση προς το παρόν διερευνά, αν οι ερευνητικές συνεργασίες, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει να υπόκεινται σε πιο αυστηρούς ελέγχους.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης έκοψε δεσμούς με τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό Huawei και έκανε λόγο για «αυξημένο κίνδυνο» στις συνεργασίες με την Κίνα. Η Microsoft σημειώνει ότι «οι ερευνητές, που είναι συχνά ακαδημαϊκοί, συντάσσουν θεμελιώδη έρευνα με εμπειρογνώμονες από όλον τον κόσμο για να βελτιωθεί η κατανόηση της τεχνολογίας».

Σχετικά άρθρα