Οι μυστικές διαπραγματεύσεις που έφεραν κοντά Τουρκία και Ρωσία

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις που έφεραν κοντά Τουρκία και Ρωσία
epa04944776 Russian President, Vladimir Putin (R), shakes hands with the Turkish President, Recep Tayyip Erdogan (L), during their meeting at the Kremlin in Moscow, Russia, 23 September 2015. According to reports Turkey is alarmed over the current build up of Russian military in Syria in support of the Bashar al-Assad Government, which Turkey staunchly opposes, though maintains cordial ties Russia. EPA/IVAN SEKRETAREV / AP / POOL POOL PHOTO

Οι συνομιλίες στην Τασκένδη και ο ρόλος του Καζακστάν στην αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μια μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως από έναν Τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, αναφέρει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη για να επισφραγίσει αυτή τη συμφιλίωση, έπειτα από μήνες διπλωματικής ψυχρότητας.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μόλις ένα μήνα μετά τη συμφιλίωση, στα τέλη Ιουνίου, η οποία κατέστη δυνατή αφού ο Ερντογάν εξέφρασε τη “λύπη” του για την κατάρριψη τον Νοέμβριο από τουρκικά καταδιωκτικά ενός ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, ενός επιχειρηματία και πρώην υπουργού.

Αυτός ο τελευταίος έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, τον Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει με τη σειρά του πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου, τον Γιούρι Ουσάκοφ.

Η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για το αεροπορικό επεισόδιο ώστε να ξεπερασθεί η κρίση.

Ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, δήλωσε στις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα, αφού συναντήθηκε με τον ρώσο ηγέτη, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να του αποσταλεί αυτή η επιστολή.

Έτσι στις 24 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του ουζμπέκου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβολο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου και ο Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση, υποστηρίζει η Hurriyet.

Στη συνέχεια τα δύο μέρη δημοσιοποίησαν την επιστολή στις 27 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία υπήρξε εξαιρετικά επιβλαβής για την τουρκική οικονομία.