Η μυστική, ιπτάμενη «απόβαση» της Amazon στον Καναδά

Η μυστική, ιπτάμενη «απόβαση» της Amazon στον Καναδά
Photo:

Τι γυρεύει ένας πρώην αστροναύτης της NASA, ένας σχεδιαστής της Boeing και ένα πλήθος τεχνικών της Amazon στη Βρετανική Κολομβία;

Η Amazon δεν έκρυψε ποτέ πως ανυπομονεί να ξεκινήσει τη λειτουργία των ιπτάμενων διανομών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο η περιοριστική νομοθεσία των ΗΠΑ εμποδίζει, προς το παρόν, την υλοποίηση των σχεδίων της. Κι αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στον βορρά για να πραγματοποιήσει τις δοκιμές των drones του προγράμματος Amazon Prime Air.

Όπως αποκαλύπτει σε κείμενό της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η Amazon επέλεξε τον Καναδά για να πραγματοποιήσει τις δοκιμές της. Η ακριβής τοποθεσία, στην περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας, παραμένει μυστική.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «ο τελικός στόχος της Amazon είναι να χρησιμοποιήσει αυτό που θεωρεί ως ένα παρθένο εναέριο χώρο – μια περιοχή πάνω από τα 200 πόδια ύψος, όπου καταλήγουν τα περισσότερα κτίρια, και κάτω από τα 500 πόδια, όπου ξεκινά η χρήση από τη γενική αεροπορία. Σε αυτό το εναέριο κομμάτι, η εταιρεία σχεδιάζει να ρίξει άκρως αυτόνομα drones, που ζυγίζουν λιγότερο από 55 λίβρες, πετούν σε αεροδιαδρόμους 10 ή περισσότερων μιλίων , με ταχύτητα 50 μίλια/ώρα και μεταφέρουν φορτίο έως 5 λίβρες που αντιπροσωπεύει το 85% των συσκευασιών της εταιρείας.»

Η Amazon έλαβε πρόσφατα την άδεια της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας για δοκιμές πάνω στα drones. Ωστόσο, η εταιρεία θεωρεί πως η άδεια περιορίζει τις δοκιμές στη χρήση ενός μοντέλου drone που θεωρείται ήδη ξεπερασμένο.

Από την περιγραφή, άλλωστε, της ομάδας που εργάζεται στον Καναδά μπορεί κάποιος να συμπεράνει τα προχωρημένα σχέδια της Amazon. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, περιλαμβάνει ειδικούς στην ρομποτική, μηχανικούς λογισμικού, ειδικούς αεροναυπηγικής και μελετητές που ασχολούνται με την τηλεπισκόπηση. Ανάμεσά τους, μάλιστα, βρίσκεται κι ένας πρώην αστροναύτης της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος καθώς και ο σχεδιαστής της άκρης των πτερυγίων του Boeing 787.

Οι πρώτες αλλαγές στους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών που θα επιτρέψουν τη χρήση drones  στους ουρανούς των πόλεων αναμένονται μέχρι το τέλος της χρονιάς.