Η Moody’s απειλεί για απώλεια του «ΑΑΑ» των ΗΠΑ, σε περίπτωση κυβερνητικού shutdown

Η Moody’s απειλεί για απώλεια του «ΑΑΑ» των ΗΠΑ, σε περίπτωση κυβερνητικού shutdown
epa07248859 YEARENDER DECEMBER 2018 The US Capitol on the first morning of a partial government shutdown in Washington, DC, USA, 22 December 2018. Earlier in the week, President Trump rejected a Senate-passed continuing resolution to fund the federal government because it did not include money for his border wall. Though President Trump said he was 'proud' to shut the government down, lawmakers will meet again today to negotiate a way around the stalemate. EPA/JIM LO SCALZO
«Θα υπογράμμιζε την αδυναμία της θεσμικής και κυβερνητικής ισχύος των ΗΠΑ» σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Σήμα κινδύνου για απώλεια της κορυφαίας πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από την κατηγορία «ΑΑΑ» έστειλε η Moody’s, μπροστά στο ενδεχόμενο για παράλυση (shutdown) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως η Moody’s είναι ο τελευταίος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που αξιολογεί το αξιόχρεο των ΗΠΑ στην κορυφαία βαθμίδα του «ΑΑΑ».

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η Moody’s σημειώνει πως αν και σε ένα κυβερνητικό shutdown «οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα επηρεαστούν και ένα βραχύβιο shutdown θα ήταν απίθανο να διαταράξει την οικονομία, θα υπογράμμιζε την αδυναμία της θεσμικής και κυβερνητικής ισχύος των ΗΠΑ σε σχέση με άλλα κράτη με αξιολόγηση “ΑΑΑ”».

Οι αναλυτές της Moody’s απέφυγαν να απειλήσουν με υποβάθμιση, αλλά χρησιμοποίησαν ασυνήθιστα ωμή γλώσσα για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο για την ψήφιση ενός βραχυπρόθεσμου νομοσχεδίου δαπανών που απαιτείται για να σταματήσει το shutdown της κυβέρνησης όταν το νέο οικονομικό έτος των ΗΠΑ αρχίσει τον Οκτώβριο.

«Ένα κυβερνητικό shutdown θα καταδείκνυε τους σημαντικούς περιορισμούς που η εντεινόμενη πολιτική πόλωση συνεχίζει να θέτει στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μειωμένης δημοσιονομικής ισχύος, η οποία καθοδηγείται από τα επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα και την επιδείνωση της οικονομικής δυνατότητας του χρέους» σύμφωνα με την Moody’s.

Οι αγορές βρίσκονται σε επιφυλακή για περαιτέρω πιστωτικές δράσεις μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch Ratings τον Αύγουστο, επικαλούμενοι ανησυχίες για τις πολιτικές διαμάχες σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους που οδήγησαν το έθνος στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η τελευταία έκθεση της Moody’s -η οποία αφήνει αμετάβλητη την αξιολόγηση των ΗΠΑ- είναι ένα σημάδι ότι η βιωσιμότητα του αμερικανικού χρέους και η πολιτική γύρω από αυτό θα συνεχίσουν να αποτελούν θέμα για το υπόλοιπο του έτους.

Σε συνέντευξη του, ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, Γούλιαμ Φόστερ, ανέφερε πως «η πίεση στο μέτωπο της οικονομικής προσιτότητας του χρέους των ΗΠΑ αυξάνετα. Η ασθενέστερη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής που οδηγεί σε επίμονα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλότερο από το αναμενόμενο κόστος επιτοκίου θα επιβαρύνει τελικά την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Τα σχόλια του απηχούν εκείνα και των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας τα τελευταία χρόνια, μετέδωσε το Fortune.com

Μέχρι στιγμής το Κογκρέσο δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι θα μπορέσει να αποφύγει το κλείσιμο της λειτουργίας του την 1η Οκτωβρίου.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι δεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς για την προσωρινή χρηματοδότηση ώστε να παραμείνει ανοιχτή η κυβέρνηση, εν μέρει από την ανησυχία του ότι θα εκδιωχθεί από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του.

Αυτοί οι σκληροπυρηνικοί έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν φοβούνται τις συνέπειες ενός shutdown, και η προειδοποίηση της Moody δεν είναι πιθανό να αλλάξει αυτή τη στάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com