Η Moody’s έκοψε σε αρνητικό το outlook της Κίνας – «Καμπανάκι» για 2 οικονομικούς κινδύνους

Η Moody’s έκοψε σε αρνητικό το outlook της Κίνας – «Καμπανάκι» για 2 οικονομικούς κινδύνους
epa10133364 China's flag flutters along a road in Beijing, China, 22 August 2022. China has cut its benchmark loan rates to help revive its economy. China's one year loan prime rate was cut from 3.7 percent to 3.65 percent, while the loan rates for mortgages were cut from 4.45 percent to 4.3 percent, the People's Bank of China (PBOC) said. EPA/MARK R. CRISTINO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από το 2026 έως το 2030 η Moody's εκτιμά πως η κινεζική οικονομία θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 3,8%.

Η Moody’s υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, επικαλούμενη δύο κύριους παράγοντες που πιέζουν το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε στη βαθμίδα A1 το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας και υποβάθμισε σε negative (από stable που ήταν μέχρι σήμερα) το outlook της κινεζικής οικονομίας, προσθέτοντας πως αναμένει το ΑΕΠ της χώρας να «τρέξει» με ρυθμό 4% για το 2024 και το 2025.

Από το 2026 έως το 2030 η Moody’s εκτιμά πως η κινεζική οικονομία θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 3,8%.

Στη σχετική έκθεση οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν πως η υποβάθμιση του outlook ντανακλά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι αρχές θα πρέπει να παράσχουν χρηματοδοτική στήριξη στις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις και τις κρατικές επιχειρήσεις, γεγονός που θέτει ευρείς κινδύνους για τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας.

«Η αλλαγή των προοπτικών αντανακλά επίσης τους αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με τη διαρθρωτικά και επίμονα χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα των ακινήτων», ανέφερε η Moody’s.

Το Reuters αναφέρει πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει δυσκολευτεί να οργανώσει μια ισχυρή ανάκαμψη το 2023 μετά από τα lockdown για την πανδημία του κορονοϊού, καθώς η εμβάθυνση της κρίσης στην αγορά ακινήτων, οι κίνδυνοι χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης, η αργή παγκόσμια ανάπτυξη και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν κάμψει τη δυναμική. Ένας καταιγισμός μέτρων πολιτικής στήριξης αποδείχθηκε μόνο μέτρια ωφέλιμος, αυξάνοντας την πίεση στις αρχές να αναπτύξουν περισσότερα κίνητρα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε απογοητευμένο από την υποβάθμιση της Moody’s, προσθέτοντας ότι η οικονομία θα διατηρήσει την ανάκαμψη και τη θετική της τάση. Είπε επίσης ότι οι κίνδυνοι για τα ακίνητα και την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ελεγχόμενοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com