Η Ν. Ζηλανδία κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία του «Mr Bitcoin» ύψους 90,7 εκατ. δολαρίων

Η Ν. Ζηλανδία κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία του «Mr Bitcoin» ύψους 90,7 εκατ. δολαρίων
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ EDITORS. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια των εικονιζόμενων. Η δημοσίευση των χαρακτηριστικών τους γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη του συνδρομητή. Ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός και ως «Mr Bitcoin φτάνει στα Δικαστήρια του Πειραιά όπου θα γίνει η εξέταση του αιτήματος αποφυλάκισης του, Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αλεξάντερ Βίνικ κατηγορείται ότι ήταν ο ιθύνων νους μιας σπείρας για το ξέπλυμα χρημάτων, ενώ καταζητείται στη Γαλλία και στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας προχώρησε στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (90,7 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ).

Τα ποσά αυτά συνδέονται με τον ρωσικής καταγωγής Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος είναι ύποπτος για το ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ψηφιακό νόμισμα. Ο Βίνικ κατηγορείται ότι ήταν ο ιθύνων νους μιας σπείρας για το ξέπλυμα χρημάτων, ενώ καταζητείται στη Γαλλία και στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό χρημάτων που έχει κατασχεθεί στη Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αστυνομικές αρχές.

Οι αρχές στις ΗΠΑ κατηγορούν τον Βίνικ ότι διηύθυνε από το 2011 την BTC-e, μια πλατφόρμα για συναλλαγές με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin, για να διευκολύνει εγκλήματα που κυμαίνονται από παραβίαση ηλεκτρονικών υπολογιστών μέχρι λαθρεμπόριο ναρκωτικών.