Η νέα κίνηση της Apple για να σταματήσει τα ενοχλητικά μηνύματα

Η νέα κίνηση της Apple για να σταματήσει τα ενοχλητικά μηνύματα
Photo:

Οι δημιουργοί εφαρμογών για iPhone και iPad βρίσκουν ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα.

Οι προγραμματιστές εφαρμογών για το iPhone και το iPad της Apple δεν μπορούν πλέον να «θερίζουν», με την εγκατάσταση της εφαρμογής τους, επαφές, φωτογραφίες και άλλα δεδομένα του χρήστη που είναι αποθηκευμένα σε μια συσκευή, ούτε μπορούν να δημιουργούν βάσεις δεδομένων των πληροφοριών κάθε επαφής για δική τους χρήση, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση των οδηγιών App Store Review Guidelines από την Apple.

Αυτή η νέα ρητή οδηγία, η οποία δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουνίου, δεν θέτει κάποιο τεχνικό περιορισμό. Αντίθετα, ενημερώνει τους προγραμματιστές ότι δεν μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες από τους χρήστες τους σχετικά με τους φίλους, την οικογένεια, τους συναδέλφους και τους γνωστούς τους, παρά μόνο για έναν σκοπό που έχει σχεδιαστεί για τον συγκεκριμένο χρήστη μέσα στη συγκεκριμένη εφαρμογή. Οι οδηγίες απαγορεύουν επίσης την πώληση ή τη διανομή τέτοιων δεδομένων σε τρίτους.

Η λίστα επαφών του iOS μπορεί να περιέχει μια σειρά από πληροφορίες σχετικά με κάποιον. Η ημερομηνία γέννησης, μια φωτογραφία, ο/η σύζυγος και τα παιδιά κάποιου, πολλαπλές διευθύνσεις και άλλες πληροφορίες μπορούν να αποθηκευτούν και να ανακτηθούν από τους προγραμματιστές.

Οι αναθεωρημένες οδηγίες αναφέρουν επίσης ότι οι εφαρμογές δεν μπορούν να επικοινωνούν με άλλα άτομα χρησιμοποιώντας πληροφορίες που ανακτώνται από τις επαφές ή τις φωτογραφίες ενός χρήστη χωρίς να εξασφαλίζουν ρητή ατομική άδεια από τον χρήστη για κάθε μήνυμα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία απαγορεύει «την επιλογή ‘Επιλογή όλων’ ή την προεπιλεγμένη επιλογή όλων των επαφών». Και τα μηνύματα πρέπει να καθιστούν σαφή τη μορφή με την οποία αποστέλλονται, όπως π.χ. ποιος θα εμφανίζεται ως αποστολέας.

Οι ενημερώσεις αυτές γνωστοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Worldwide Developer Conference, μιας ετήσιας συνάντησης χιλιάδων προγραμματιστών της Apple που αναπτύσσουν λογισμικό για τις πλατφόρμες της, ενώ η εταιρεία δεν ανακοίνωσε ούτε ανέδειξε τις αλλαγές – τις οποίες παρατήρησε πρώτο το Bloomberg – με κάποιον άλλο τρόπο.

Ίσως εκπλήξει τους χρήστες των iOS το γεγονός ότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα τέτοια απαγόρευση κατά των εταιρειών που συλλέγουν και διατηρούν πληροφορίες. Πάντως, η Apple μέχρι τώρα απαιτούσε να γνωστοποιούνται το τι δεδομένα συλλέγονταν και πώς χρησιμοποιούνταν, και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ προσφέρει την ίδια συμβουλή.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου η Apple να ζήτησε από προγραμματιστές να «πετάξουν» βάσεις δεδομένων. Όμως, οποιαδήποτε ενημέρωση εφαρμογής υποβληθεί θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους νέους κανόνες, αν και η Apple έχει χορηγήσει προσωρινές εξαιρέσεις στο παρελθόν για ορισμένες από τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της, ιδίως για καθιερωμένες και αξιόπιστες εφαρμογές και εταιρείες.

Η διαδικασία αξιολόγησης μιας εφαρμογής από την εταιρεία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αυτοματοποιημένης και ανθρώπινης αξιολόγησης του κώδικα και της συμπεριφοράς, και κάθε εφαρμογή που ζητά άδεια για πρόσβαση στα δεδομένα χρήστη, όπως π.χ. επαφές, προφανώς διερευνάται επιπλέον ως προς το εάν στέλνει τα δεδομένα σε ένα διακομιστή. Ορισμένες εφαρμογές βασίζονται στις επαφές ενός χρήστη για να αποφεύγουν τη σήμανση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των γραπτών μηνυμάτων, και των τηλεφωνικών κλήσεων ως spam.