Η νέα τρέλα λέγεται League of Legends και κάνει τζίρο ένα δισ. δολάρια

Η νέα τρέλα λέγεται League of Legends και κάνει τζίρο ένα δισ. δολάρια

Τι είναι αυτό που έχει ξετρελάνει τους gamers και γιατί πληρώνουν τόσα χρήματα για χαρακτήρες και όπλα στην προσπάθεια να γίνουν πρωταθλητές;

Η ιδέα των freemium παιχνιδιών δεν είναι νέα και δεν περιορίζεται στα παιχνίδια. Πρόκειται για εφαρμογές που μπορεί κανείς να κατεβάσει και να εγκαταστήσει δωρεάν, να έχει πρόσβαση σε όλες τις βασικές λειτουργίες, αλλά για να χρησιμοποιήσει τις πλήρεις δυνατότητες και να ξεχωρίσει πρέπει να πληρώσει.

Μόνο στο iOS και μόνο στα παιχνίδια, ο τζίρος το 2014 υπολογίστηκε σε 7-8 δισ. δολάρια. Στην πλατφόρμα των PC κυριαρχεί η νέα τρέλα που λέγεται League of Legends, το παιχνίδι που πέρσι έκανε τζίρο 1 δισ. δολάρια από τις αγορές των παικτών σε premium content όπως όπλα, «χρήματα», ρούχα, πανοπλίες, χαρακτήρες, «πόντους επιρροής» (που καθορίζουν τη σημαντικότητα του χαρακτήρα σου στο παιχνίδι) κ.ά.

Σε μια συζήτηση στο Reddit, ένας παίκτης παραδέχτηκε πως έχει ξοδέψει πάνω από 2.000 δολάρια στο League of Legends μέσα σε δύο χρόνια και ένας άλλος περισσότερα από 4.000 σε τρία χρόνια. Οι περισσότεροι, πάντως, δήλωσαν πως έχουν πληρώσει μερικές εκατοντάδες, από 200 έως 600.

 

Σύμφωνα με τους παίκτες, η παρόρμηση που κάνει τους ανθρώπους να πληρώνουν αληθινά χρήματα είναι ότι αυτό έχει άμεση θετική επίδραση μέσα στο παιχνίδι. Ο χαρακτήρας σου προοδεύει, νικάει, γίνεται σημαντικός, η ευχαρίστησή σου είναι μεγάλη και αυτό σε κάνει να ξοδεύεις ακόμα περισσότερα. Το παιχνίδι σχεδιάστηκε από την αρχή ώστε να φέρνει χρήματα, να μην μπορείς να σταματήσεις να πληρώνεις.

Οι χρήστες δεν μετανιώνουν που ξοδεύουν τόσα χρήματα. Αντίθετα, το βλέπουν ως επιτάχυνση της προόδου και βελτίωση της εμπειρίας. Άλλωστε, όπως λένε, όσα αγοράζεις με τα χρήματα μπορείς να τα έχεις και δωρεάν αν παίξεις αρκετή ώρα συγκεντρώνοντας πόντους.

170387_ct-riot-games_CMH

Όμως δεν έχουν όλοι τόσο χρόνο. Ο χρήστης Captain_Canadian έγραψε πως έχει δώσει περίπου 1.500 με 2.000 δολάρια επειδή μπορεί να παίζει «μόλις» 30-40 ώρες την εβδομάδα και η πρόοδός του στο παιχνίδι χωρίς χρήματα θα απαιτούσε εκατοντάδες ώρες. Άλλοι χρήστες με οικογένεια και παιδιά γράφουν πως 1.000 δολάρια μέσα σε δύο χρόνια είναι ελάχιστο ποσό μπροστά σε άλλα έξοδα και πως η διασκέδαση και η ικανοποίηση που προσφέρει το παιχνίδι αξίζει την τιμή του.