Η Nike αυξάνει τους μισθούς μετά από τα σκάνδαλα

Η Nike αυξάνει τους μισθούς μετά από τα σκάνδαλα

Μετά από καταγγελίες για μια εταιρική κουλτούρα «λέσχης ανδρών» η Nike αυξάνει τους μισθούς υπαλλήλων.

Η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών, Nike, κάνει αυξήσεις στους μισθούς πάνω από 7.000 υπαλλήλων και προσαρμόζει τα μπόνους για τους υπαλλήλους της ανά τον κόσμο. Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, αφού η εταιρεία ολοκλήρωσε μια εσωτερική επανεξέταση των αμοιβών. Πρόκειται, μάλιστα, να ελέγξει τη μισθολογική ισότητα και να βελτιώσει την κουλτούρα της εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η εταιρεία αντιμετώπισε την προηγούμενη άνοιξη τις αντιδράσεις του κοινού όταν πολλά ανώτατα στελέχη αποχώρησαν εν μέσω καταγγελιών για απουσία γυναικών από ηγετικές θέσεις και μια εταιρική κουλτούρα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «λέσχη ανδρών».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 10% των 74.000 υπαλλήλων της Nike θα δουν τις αμοιβές τους να αλλάζουν, με σκοπό να εγκαθιδρυθεί μια ενιαία αμοιβή μεταξύ των ίδιων θέσεων εργασίας σε εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι προσαρμογές, ξεκινώντας τον Αύγουστο, πρόκειται να διασφαλίσουν «πιο ανταγωνιστικές αμοιβές» και να «υποστηρίξουν μια κουλτούρα στην οποία οι υπάλληλοι θα αισθάνονται ότι είναι μέρος της εταιρείας και θα έχουν κίνητρο για εξέλιξη».

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες κατά μήκος «όλων των επιπέδων, χωρών, λειτουργιών και μαρκών» θα λάβουν μισθολογικές προσαρμογές, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της Nike. Οι υπάλληλοι που θα επιλεγούν να λάβουν τα ετήσια μπόνους «θα καταμετρηθούν σύμφωνα με το στόχο των κερδών της εταιρείας ξεκινώντας από το φετινό οικονομικό έτος».

Η Nike ανακοίνωσε, επίσης, αλλαγές στον υπολογισμό των μπόνους, τα οποία προσδιορίζονται από τις επιδόσεις των εργαζομένων σε επιχειρηματικό, ομαδικό και ατομικό επίπεδο.

Πολυεθνικές εταιρείες δέχονται, επίσης, πιέσεις από ακτιβιστές επενδυτές για να γεφυρώσουν το μισθολογικό χάσμα και να επανεξετάσουν τη μισθολογική πολιτική τους.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Alphabet πραγματοποίησε εσωτερική έρευνα, έπειτα από πρόταση του επενδυτή Arjuna Capital. Κατέληξε ότι δεν υπάρχουν «σημαντικές διαφορές» στους μισθούς μεταξύ των δύο φύλων και των διαφορετικών φυλών που εργάζονται στην Google. Η έρευνα επικεντρώθηκε, ωστόσο, στο 89% του προσωπικού. Εξαιρέθηκε, δηλαδή, το 11% μιας «μικρής ομάδας στελεχών», στην οποία περιλαμβάνονται οι αντιπρόεδροι και τα υψηλόβαθμα στελέχη.

Η Arjuna Capital δεν ικανοποιήθηκε από την έρευνα, διότι απέκλειε το 11% του προσωπικού, αν και βρέθηκαν σημαντικές μισθολογικές διαφορές σε περιπτώσεις 228 εργαζομένων. Για να διορθωθούν, η Google δαπάνησε 270.000 δολάρια. Στη Βρετανία είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση της διαφοράς μισθών μεταξύ των δύο φύλων σε εταιρείες με πάνω από 250 εργαζομένους. Και προέκυψε ότι σχεδόν το ήμισυ προσφέρει υψηλότερους μισθούς στους άντρες εργαζομένους.