Η NVidia φτιάχνει υπερυπολογιστή ιχνηλάτησης ασθενών με κορωνοϊό για λογαριασμό της Βρετανίας

Η NVidia φτιάχνει υπερυπολογιστή ιχνηλάτησης ασθενών με κορωνοϊό για λογαριασμό της Βρετανίας
epa06772187 Nvidia president and CEO Jensen Huang speaks during the Annual GPU Technology conference in Taipei, Taiwan, 30 May 2018. Huang discussed Advance computing, Artificial intelligence and new GPU units during the conference. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εταιρείες που θα κάνουν πρώτες δοκιμή του υπολογιστή είναι η GSK και η AstraZeneca.

Η αμερικανική πολυεθνική τεχνολογική εταιρεία NVidia δήλωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή της Βρετανίας με το όνομα Cambridge-1, αξίας 52 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να ιχνηλατούνται οι ασθενείς της Covid-19 με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ερευνητές στο GSK, AstraZeneca, Guy’s και St Thomas NHS (National Health Service) Foundation Trust, King’s College London και Oxford Nanopore θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον υπερυπολογιστή για να προσπαθήσουν να λύσουν ιατρικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέκυψαν από τον κορωνοϊό.

Ο υπολογιστής θα έχει το σύστημα NVIDIA DGX SuperPOD που έχει τη δυνατότητα να παρέχει πάνω από 400 petaFLOPS απόδοσης ΑΙ.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε ότι ο υπολογιστής «θα χρησιμεύσει ως κόμβος καινοτομίας για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την πρωτοποριακή εργασία που κάνουν οι ερευνητές της χώρας στην κρίσιμη υγειονομική περίθαλψη και την ανακάλυψη φαρμάκων».

Ο Cambridge-1 αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του έτους. Οα είναι ο 29ος ισχυρότερος υπολογιστής στον κόσμο και ο πιο ισχυρός στη Βρετανία, δήλωσε η Nvidia.