Η Ουκρανία απαντά στον Πούτιν με επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία απαντά στον Πούτιν με επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ
epa10185937 Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during his meeting with European Commission President Ursula von der Leyen (not pictured) during their meeting in Kyiv, Ukraine, 15 September 2022. Ursula von der Leyen arrived in Kyiv to meet with top Ukrainian officials amid the Russian invasion. EPA/SERGEY DOLZHENKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Κίεβο έσπευσε να απαντήσει άμεσα στην ανακοίνωση της Ρωσίας για την προσάρτηση του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Το Κίεβο υπέβαλε επίσημα αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω του λογαριασμού του στο Telegram απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

«Είμαστε ήδη de facto μέρος του ΝΑΤΟ, ήρθε η ώρα να γίνουμε και de jure» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.  «Λαμβάνουμε αυτό το αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ» τόνισε.

Στο μεταξύ, σε συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας συζήτησε μέτρα σχετικά με τις ανακοινώσεις Πούτιν για την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών.

«Συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη συλλογική ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου και της Ουκρανίας», σημειώνεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αλλά με άλλον Ρώσο πρόεδρο.