Η παγκόσμια κρίση αερόσακων ολοένα και χειροτερεύει

Η παγκόσμια κρίση αερόσακων ολοένα και χειροτερεύει

Η κρίση των προβληματικών αερόσακων ολοένα και χειροτερεύει, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια περισσότερους οδηγούς απ’ όσους αρχικά νομιζόταν.

Άλλος ένας κατασκευαστής, η Continental Automotive Systems, ειδοποίησε τις ρυθμιστικές αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ ότι πρέπει να αντικαταστήσει 5 εκατομμύρια αερόσακους παγκοσμίως, εκ των οποίων 2 εκατομμύρια βρίσκονται στις ΗΠΑ. Η αποκάλυψη έγινε την προηγούμενη Πέμπτη.

Η εξέλιξη αυτή προστίθεται στην ήδη εκρηκτική κρίση του κατασκευαστή αερόσακων Takata. Πάνω από 21 εκατομμύρια αυτοκίνητα 12 διαφορετικών αυτοκινητοβιομηχανιών ανακλήθηκαν στις ΗΠΑ εξαιτίας προβληματικών αερόσακων Takata που μπορεί να εκτοξεύσουν θραύσματα στον λαιμό και στο πρόσωπο του οδηγού. Το πρόβλημα θεωρείται υπεύθυνο για τουλάχιστον 9 θανάτους στις ΗΠΑ.

Η κρίση χειροτερεύει, καθώς η Takata ενημέρωσε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων ότι το πρόβλημα ίσως εμφανίζεται και σε νεότερα μοντέλα των αερόσακών της. Αρχικά, η ανάκληση αφορούσε παλαιότερα μοντέλα μόνο, πριν από το 2008.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο και πιο δαπανηρό πρόβλημα ανάκλησης στην ιστορία, και θα απαιτήσει πάρα πολύ χρόνο για να επιλυθεί» δήλωσε ο Καρτ Μπράουερ, αναλυτής της Kelley Blue Book.

Μέχρι τώρα, μόλις 1 εκατομμύριο αμερικάνικα αυτοκίνητα με αερόσακους Takata έχουν επιδιορθωθεί – λιγότερο από 5% του συνόλου που αφορά η ανάκληση. Εκατομμύρια άλλοι οδηγοί περιμένουν εδώ και μήνες να αντικαταστήσουν τους αερόσακούς τους.

Το πρόβλημα με τους αερόσακους της Continental είναι σαφώς λιγότερο δραματικό σε σχέση μ’ εκείνους της Takata. Εξαιτίας μιας πιθανής διάβρωσης ενός εξαρτήματος, οι αερόσακοι μπορεί να μην ανοίξουν όταν πρέπει ή να ανοίξουν όταν δεν πρέπει.

Σύμφωνα με τον Μπράουερ, το μεγαλύτερο πρόβλημα από την ανάκληση της Continental είναι ότι έτσι επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η έγκαιρη προμήθεια των αερόσακων αντικατάστασης για την Takata.