Η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο δεν είναι πια φερέγγυα…

Η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο δεν είναι πια φερέγγυα…
View of the branches of the bank "Monte Dei Paschi di Siena" in Rome, Italy, Wednesday, January 16, 2019. After the surprise news on the requests of the ECB to Banca Mps - the Sienese institute will have to carry on the coverage of its Npl from now to 2026, not only on the deteriorated credits that will be formed, but also on the existing stock in 2018 - the title MPS has accused one of the worst performances on the liston January 16, 2019 in Rome, Italy. (Photo by Andrea Ronchini/NurPhoto) (Photo by Andrea Ronchini / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Ως γνωστόν, την Παρασκευή 30 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι ευρωτράπεζες.

Και ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γηραιάς Ηπείρου, γενικότερα, αποδείχθηκαν ανθεκτικά, η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου… απέτυχε.

Ο λόγος για την Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία θα έβλεπε το κεφάλαιό της να εξανεμίζεται στο ενδεχόμενο μιας σοβαρής οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά stress tests, που αποκάλυψαν επίσης αδυναμίες για την Deutsche Bank και τη Société Générale.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο της EBA, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων της ιταλικής τράπεζας προς σταθμισμένα σε κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία μειώθηκε από 9,86 % σε μείον 0,1% – γεγονός το οποίο την καθιστά ουσιαστικά αφερέγγυα.

Σημειώνεται πως το φετινό stress test χαρακτηρίζεται από ένα δυσμενές σενάριο που προβλέπει μια παρατεταμένη κρίση πανδημίας και χαμηλά επιτόκια για μεγάλο διάστημα.

Οι τράπεζες κρίνονται με το δυσμενές σενάριο που προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 3,6% στην ΕΕ και ανεργία 12,1%, επί τρία χρόνια.

Στο μεταξύ, σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά τμημάτων της Monte dei Pashi di Siena, της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου η οποία διασώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση το 2016, εισήλθε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Unicredit, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Εάν υλοποιηθεί η συμφωνία, θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συμφωνία υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Unicredit Andrea Orcel.

Άλλωστε και οι Ιταλοί πολιτικοί ενθαρρύνουν την εξαγορά της ΜPS, στο πλαίσιο του κύματος συγκέντρωσης των ιταλικών τραπεζών.