Η πανδημία ρίχνει το «συναίσθημα» των στελεχών και το οικονομικό κλίμα

Η πανδημία ρίχνει το «συναίσθημα» των στελεχών και το οικονομικό κλίμα
pexels
Πιο αισιόδοξα τα στελέχη στην Κίνα, πιο απαισιόδοξα στην Ευρώπη- Οι τάσεις που επηρεάζουν τα στελέχη στην Ελλάδα και η κατάταξη της οικονομίας με όρους ανθεκτικότητας.

Η πανδημία συνεχίζει να κυριαρχεί επηρεάζοντας το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, με το «συναίσθημα» και τις εκτιμήσεις των στελεχών να διαφέρουν από τη μια γεωγραφική περιοχή στην άλλη, αναδεικνύοντας τον διαφορετικό βαθμό ανθεκτικότητας και δυνατότητας ανάκαμψης της κάθε οικονομίας.

Η Ευρώπη εμφανίζει από τα χαμηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της McKinsey σε πάνω από 1.000 στελέχη ενώ την τάση επιβεβαιώνουν μελέτες τοπικής εμβέλειας που δείχνουν ότι η αισιοδοξία των CEOs ακολουθεί τον ρυθμό «ακορντεόν» των μέτρων για το λιανεμπόριο, της προόδου των εμβολιασμών αλλά και των νέων γύρω από την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Προς επιβεβαίωση, αυτοί ήταν οι καταλύτες τόσο για την αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο δ’ τρίμηνο του 2020 στην έρευνα των ΕΑΣΕ – ΙCAP, όσο και για την αισιοδοξία των συμβούλων management στην έρευνα του ΣΕΣΜΑ στα μέλη του το διάστημα 21.12.2020 έως 15.1.2021.

Στην πιο πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της McKinsey διαπιστώνεται ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι ακόμα θετικές, αν και δεν είναι τόσο ισχυρές όσο στις αρχές Δεκεμβρίου 2020. Ενώ στην Ινδία έχει αυξηθεί η αισιοδοξία, όπως και στην Κίνα, στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού και στην Ευρώπη μειώνεται σημαντικό το ποσοστό των στελεχών που δηλώνουν αισιοδοξία για την βελτίωση των οικονομιών τους το τρέχον έτος ενώ τα πιο απαισιόδοξα στελέχη εντοπίζονται στη Λατινική Αμερική.

Στο σύνολο του δείγματος, με βάση τα στοιχεία της έρευνας του Ιανουαρίου, το 56% των στελεχών δηλώνουν αισιόδοξα για τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών τους στο επόμενο εξάμηνο έναντι 63% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα που έγινε στα τέλη του 2020. Ταυτόχρονα αυξήθηκε τόσο το ποσοστό όσων περιμένουν χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης (24% από 21% αντίστοιχα) όσο και το ποσοστό εκείνων που δεν περιμένουν κάποια διαφορά (20% από 15% αντίστοιχα). Ανάλογη είναι η τάση όταν τα στελέχη καλούνται να εκτιμήσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα επίπεδα αισιοδοξίας στην Ινδία και στην Κίνα είναι σχεδόν ίδια, πάνω από 80% ενώ την ίδια ώρα τα στελέχη στην Ευρώπη που δηλώνουν αισιοδοξία για τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών τους στο επόμενο εξάμηνο, έχουν μειωθεί, στο 44% από 55% στην έρευνα του Δεκεμβρίου του 2020.

Τα στελέχη εμφανίζουν πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναφορικά με τα διάφορα σενάρια για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο ΑΕΠ ενώ ανακάμπτουν οι ανησυχίες για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.

Κλειδί για την μετά Covid-19 εποχή η ανθεκτικότητα

Η ανθεκτικότητα σε μελλοντικά σοκ γίνεται το ζητούμενο σήμερα για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και κυβερνήσεις. Ο δείκτης οικονομικής ανάκαμψης Covid (Horizon, COVID Economic Recovery Index -CERI) έδειξε πρόσφατα ότι ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες ή οι εταιρείες εξοπλίζουν το εργατικό δυναμικό τους με τις δεξιότητες που απαιτούνται για το περιβάλλον της οικονομίας όπως θα διαμορφωθεί μετά την πανδημία του Covid-19 θα είναι καθοριστικός. Αυτός ο παράγοντας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την αντοχή τους στην κρίση και την μετέπειτα ανάκαμψή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη κατάταξη του δείκτη CERI η Ελλάδα είναι στην 52η θέση μεταξύ 122 χωρών καταγράφοντας από τα χειρότερα σκορ στον τομέα της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας (115η θέση) ενώ το συνολικό σκορ της με άριστα το 100 διαμορφώνεται σε 55,04. Στον τομέα της απορροφητικής ικανότητας, δηλαδή στην ικανότητα όχι μόνο απόκτησης πόρων αλλά και στην δυνατότητα εκμετάλλευσής τους, έλαβε σκορ 58,27 έναντι παγκόσμιου μ.ο. 60,28, και έναντι μ.ο. 63,39 της γεωγραφικής περιοχής που κατατάσσεται, δηλαδή Ευρώπης & Κεντρικής Ασίας. Στην δέσμη κριτηρίων που αξιολογούν την οικονομική ελαστικότητα, με την έννοια της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας η Ελλάδα έλαβε σκορ 50,37, ακριβώς στον παγκόσμιο μ.ο. (50,94) αλλά κάτω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. (62,76) ενώ στην δέσμη κριτηρίων που αφορούν στην ανθεκτικότητα του συστήματος Υγείας βαθμολογήθηκε με 56,49 έναντι 52,48 του παγκόσμιου μ.ο. και 61,97 που είναι το σκορ για την περιοχή Ευρώπης & Κεντρικής Ασίας.